Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Бритиш Еъруейс“ оцелява, продавайки картини от колекцията си

Компанията предлага на търг творби на Деймиън Хърст и Аниш Капур, за да спаси над 12 хил. работни места

Копринен гоблен (1998)  на художника Гари Хюм виси във фоайето на „Бритиш Еъруейс“ на летище „Хийтроу“. Снимка: Галерия „Artwise“ - „Бритиш Еъруейс“ оцелява, продавайки картини от колекцията си

Копринен гоблен (1998) на художника Гари Хюм виси във фоайето на „Бритиш Еъруейс“ на летище „Хийтроу“. Снимка: Галерия „Artwise“

Английската авиокомпания „Бритиш Еъруейс“ продава част от огромната си арт колекция със съвременно изкуство, за да възстанови загубите от коронавирусната пандемия. На търг ще бъдат предложени над 10 творби, сред които на Деймиън Хърст, Бриджит Райли и Аниш Капур, съобщава „Лондон Ивнинг Стандарт“.

„Бритиш Еъруейс“ е сред силно засегнатите от вируса компании – миналата седмица директорът Алекс Крус призна, че оцеляването на фирмата е заложено на карта, ако не се вземат драстични мерки. За да се осъществят по-бързо продажбите на произведенията, е привлечена аукционната съща „Сотбис“.

Сред останалите творци, чиито произведения отиват на търг, са Трейси Емин, Крис Офили, Питър Дойг… Твърди се, че най-ценното е на Бриджит Райли – творбата е купена преди години и днес се оценява на „поне седемцифрена сума“, твърди неназован специалист. Голяма част от колекцията е събирана с посредничеството на куратори от лондонската галерия „Artwise“, които в продължение на близо 17 години са купили над 1500 произведения за „Бритиш Еъруейс“.

От авиокомпанията не съобщават кои произведения от колекцията ще бъдат продадени.

Създателите на колекцията Сузи Алън и Лора Кълпан разказват пред Би Би Си, че са купували произведения на големи артисти в началото на техните кариери и от тогава стойността им значително се е повишила. Печалбата от изкуство обаче не е била идеята на сбирката, посочват двете кураторки.

„Бритиш Еъруейз“ е един от големите корпоративни колекционери на съвременно изкуство – произведенията са изложени в офисите на компанията в цял свят.

Жал ни е, че някои от съкровищата с ключово значение в арт колекцията на „Бритиш Еъруейс“ отиват на аукцион – това е колекция, която бе първа по рода си в самолетната индустрия. Но сме наясно, че живеем в безпрецедентни времена“, коментират от галерия „Artwise“.

Подобно на повечето световни международни превозвачи, бизнесът на „Бритиш Еъруейс“ сериозно пострада по време на карантината – застрашени са работните места на над 12 хил. служители и над хиляда пилота. От компанията се надяват продажбата на ценни произведения да покрие заплатите.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС