Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Брижит Макрон и стопанките на Елисейския дворец

Откъс от биографичната книга „Брижит Макрон - интимно“ на Маел Брюн

Брижит Макрон поздравява публиката на фестивала „Fete de la Musique“ в двора на Елисейския дворец - традиционно събитие, провеждано в първия ден на лятото. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Брижит Макрон и стопанките на Елисейския дворец

Брижит Макрон поздравява публиката на фестивала „Fete de la Musique“ в двора на Елисейския дворец - традиционно събитие, провеждано в първия ден на лятото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тя е сред най-влиятелните жени във Франция и света, но за личността ѝ не е известно много повече от голямата възрастова разлика между нея и съпруга ѝ, президента Еманюел Макрон. След около 50 интервюта с Брижит Макрон журналистката Маел Брюн написва биографичната книга „L’Affranchie“ (Освободената), която излиза у нас със заглавието „Брижит Макрон – интимно“ (изд. „Милениум“).

Предлагаме ви откъс от историята на бившата учителка Брижит Озиер, която днес е първа дама на Франция.

Животът в Двореца

„Тази вечер, подобно на сестра ми Маргьорит, и аз ще стана монахиня“.

С тези размисли на 19 май 1974 г. Ан-Аймон Жискар д‘Естен научава, че съпругът ѝ е спечелил президентските избори. Радостта ѝ е твърде премерена. Първоначалното ѝ усещане се затвърждава все повече с всеки изминал ден и „единственото ѝ желание, след като вече е първа дама, е повече да не бъде първа дама“. Така признава самата тя и допълва, че „сякаш над Двореца тегне някакво проклятие“.

При това съпругата на Валери Жискар д‘Естен не е единствената, която се чувства като затворничка в Елисейския дворец, макар че така и не отсяда да живее там.

Преди нея и Ивон дьо Гол е скептична към живота на това място, а Клод Помпиду пък е откровено критична. Петгодишният президентски мандат на съпруга си Клод определя като „заточение“ и „каторга“. Съгласява се да прекарва само по две нощи в седмицата в този „злочест дом“, а през останалото време се барикадира в частния си апартамент в Ил Сен Луи.

Даниел Митеран пък изобщо не се нанася да живее там, а примерът ѝ е последван от Сесилия Саркози, заменена от Карла Саркози. Карла всъщност е подучена от Бернадет Ширак, която горещо ѝ препоръчва „да бяга далеч от този леден дворец, където всичко се знае“. Сигурни сме, че е звучала много убедително след дванайсетте години, прекарани там. Карла се вслушва в заръката на предшественичката си, а когато идва моментът, на свой ред споделя пред Валери Трирвильор в деня на предаването на властта между Никола Саркози и Франсоа Оланд:

„Елисейският дворец ли? Щастлива съм, че всичко приключи, това бе тежък период!“.

Карла Бруни признава още и следното:

„Искаше ми се да се скрия в земята, ако това щеше да ме спаси от злобата и грубостта на фотографите и пресата, която следеше и най-дребните ми жестове. Чакаха ме само да сгреша някъде“.

Журналистката Трирвильор също намразва това „смазващо място“, белязано с неуютност и студенина, както отбелязва Робер Шнайдер в книгата си „Първите дами“. В труда си той споменава, че „най-трудното за президентските съпруги е да живеят в тамошната изолирана среда, където не им остава друго, освен да се затворят в себе си. Мъжете им обикновено са твърде заети с държавни дела, дистанцирани заради ангажиментите си, неспособни да управляват динамичните събития в собственото си семейство. Като цяло, всички първи дами заявяват, че са преживели много трудно годините, през които мъжете им са на власт“.

Ето такъв е Елисейският дворец – истински замък от приказките.

Брижит Макрон прекрачва прага му на 14 май 2017 г. и вече има известна представа какви препятствия да очаква. Съпругът ѝ я е предупредил за всички ограничения, които двамата трябва да си наложат зад стените му. През двете години, които прекарва там като заместник генерален секретар на президента, той се опитва да разведри обстановката, например както когато един ден прави двайсет лицеви опори за забавление на колегите си. Но е забелязал, че самият Франсоа Оланд не живее там доброволно и би предпочел да обитава апартамента си в XV парижки район. Освен това по време на кампанията бившата учителка събира материали по въпроса и изчита голяма част от мемоарите на своите предшественички.

„Всички те не са били особено щастливи в Двореца“, споделя тя с близките си.

Намират се и доброжелатели, които услужливо я заливат със страхотии какви ужасни пет години я очакват там.

„Госпожо Макрон, бъдете много внимателна – подхвърля ѝ минувач на 11 юни 2017 г. в Туке, където отива, за да гласува на първия тур на парламентарните избори. – Защото… Нали знаете? Над Елисей тегне тежко проклятие. Първите дами изчезват само няколко месеца след изборите или пък им се случват всякакви нещастия.“

И наистина, Сесилия Саркози и Валери Трирвильор не се задържат особено дълго там.

„О, не се притеснявайте. Ще прогоним злите духове“, отговаря му с усмивка новодошлата.

Тя наистина не възнамерява да се остави да бъде изплашена с духове или проклятия. Веднага след изборите уверено напуска семейния апартамент под наем в VII парижки район, след като в края на 2015 г. са продали имота си в XV район за близо един милион евро. И с видим ентусиазъм се нанася в президентските покои, простиращи се на повече от триста квадратни метра.

„По-скоро усетих отпечатъка, оставен от жените, които са живели тук, и смятам, че са имали и щастливи моменти“, разказва тя три месеца по-късно, несъмнено окуражена и от любимия си цитат, че „тревогите ни помагат да оценим моментите на щастие“.

Веднъж избрала да следва съпруга си, пред нея вече не стои въпросът дали да се настани с него в Елисейския дворец. Освен това тя цени дори и малкото време, прекарано с него:

„Така можем да се виждаме и през деня, между две срещи например, и да вечеряме заедно почти всяка вечер, освен когато нямаме някакви извънредни ангажименти“, обяснява тя.

А за да уплътни дните си, изцяло влиза в ролята на господарката на къщата. В първите дни след като се нанася, тя се среща с целия персонал на Елисейския дворец – готвачите, пазачите, градинарите, чистачите, даже и с персонала на детската ясла. Всички са щастливи да посрещнат новата първа дама. Трябва да се отбележи, че след Бернадет Ширак никой не е проявявал сериозен интерес към работата им – от Сесилия и Карла Саркози, които на практика не живеят в Двореца, до почти призрачната „втора дама“ Жюли Гайе. Но въпреки това голямата елисейска машина „работи отлично“, както Брижит Макрон разказва на близките си. Доказва го и фактът, че няма нужда да инструктира главния готвач Гийом Гомез за предпочитанията на съпруга си. След като узнава кои са любимите манджи на президента, кулинарният шеф поема инициативата и развихря майсторлъка си. Така че за Брижит като стопанка на Двореца не остава много работа.

Нужно е единствено двойката да се приспособи към мястото – все пак имотът е със завидната площ от единайсет хиляди сто седемдесет и девет квадратни метра. Психотерапевтът Кристин Юливучи, специалист по въпроса, го обяснява така:

„Елисейският дворец е работно място, но не неутрално. Има историческа тежест, както и представителни функции, които включват задължението да го приемеш, а сетне да го предадеш. Ето защо никак не е лесно да влезеш във владение на подобно място“.

От генерал Дьо Гол, които живее там като в служебен апартамент, до Франсоа Оланд, за когото Дворецът е просто „театрален декор“, президентите често отказват да оставят своя собствен отпечатък там.

„Трудностите са двойно повече за първата дама – продължава Кристин Юливучи. – Дворецът не е нито неин дом, нито работно място, на което е назначена. Въпреки ограниченото си поле на действие, за всяка жена е важно да съумее да вдъхне нов живот на мястото – такъв, който да отговаря на личността ѝ“.

И Брижит Макрон бързо се заема със задачата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах