Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Брижит от Мак(а)ронената фабрика

Биографията на първата дама на Франция излиза на български език

Образът на Брижит Макрон в книгата е изграден след повече от 50 интервюта с нея.  - Брижит от Мак(а)ронената фабрика

Образът на Брижит Макрон в книгата е изграден след повече от 50 интервюта с нея.

Откакто съпругът ѝ спечели изборите за държавен глава, името на първата дама на Франция не излиза от медиите. За Брижит Макрон обаче не се знае много, освен разликата във възрастта между двамата с президента и често изтъквания факт, че преди да стане съпруга на Еманюел Макрон му е била учителка. Задълбочен поглед върху личността ѝ предлага журналистката Маел Брюн в биографичната си книга „L’Affranchie“ (Освободената), която излиза тази седмица у нас със заглавието „Брижит Макрон – интимно“ (изд. „Милениум“).

Авторката е изградила образа на г-жа Макрон след повече от 50 интервюта.

Брижит е най-малкото от шестте деца на Жан и Симона Троньо, сладкари от пет поколения и собственици на прочутата шоколадова фабрика в Амиен, която произвежда и днес сладостните си вълшебства, сред които е и френският макарон. Бъдещият президент Еманюел Макрон е на 16, когато се влюбва в учителката си Брижит Озиер, семейна по онова време и с три деца. Когато Брижит и Еманюел стават двойка, нейните братя и сестри никак не са доволни. Притеснен „какво ще кажат хората“, най-големият ѝ брат ѝ заявява:

„Троньо трябва да си останат известни с макарон, а не с Макрон!“.

Двайсет години по-късно обаче съдбата решава друго.

Редица медии приписват амбициите на Макрон да стане президент именно на неговата съпруга – и често наричат Брижит „сив кардинал“ на френската политика. Тя твърди, че е само редови войник, но според проучванията е в челната тройка на най-влиятелните французойки. Носителка на престижния френски сертификат CAPES в областта на хуманитарните науки, 64-годишната съпруга на Макрон изигра ключова роля в предизборната му кампания. И макар в Европа длъжността „първа дама“ да не е съпътствана с някакви отговорности, Брижит Макрон често е сочена като човека, на когото френският президент има най-голямо доверие, дори по въпроси за политиката.

„Брижит Макрон – интимно“ търси отговори на въпросите с какво настоящата първа дама на Франция е по-различна от предшественичките си, как приема коментарите за голямата разлика в годините между нея и съпруга ѝ и защо, въпреки възрастта си, е толкова влиятелна сред младите избиратели.

Вижте още: СЕКСИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах