Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Броим врабчетата в София и им правим хранилки

Врабчетата у нас са намалели с 30%, съобщават от Българското дружество за защита на птиците

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад  Славейков - Броим врабчетата в София и им правим хранилки

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С 30 на сто са намалели врабчетата у нас за последните 10 години, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). За да бъде установен броят им и да бъдат предприети мерки за опазването им, организацията планира различни инициативи като част от кампанията „Ние броим врабчетата“, която продължава вече трета година. Доброволци могат да се включат в тях този уикенд в столичния мол „Сердика“.

„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от Дружеството и посочва някои от причините за намаляващата им численост в градовете – презастрояването, замърсяването на въздуха, липсата на достатъчно зелени площи, високите нива на шума. Според експерти, птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а като градски птици врабчетата могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и живеем и ние, хората.

Една от целите на кампанията „Ние броим врабчетата“ е да установи кой от трите вида врабчета – домашно, полско и испанско – се среща най-често у нас. Освен числеността им, броенето помага да се установят местата за живот, които предпочитат врабците у нас.

От Дружеството за защита на птиците канят всички съпричастни с каузата им да се включат в образователната им кампания в уикендите 11 – 12 май и 18 – 19 май и заедно със своите семейства да изработят хранилки за птици. На 12-и от 12 ч. в мол „Сердика“ (ниво -1) представители на БДЗП ще запознават всички посетители с любопитни подробности за света на птиците. В търговския център ще бъде разположена инсталация, посветена на кампанията – тя ще покаже 500 птици в полет.

Ето как всеки може да се включи в инициативите на кампанията: „Стани врабчоброец!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90