Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Броим врабчетата в София и им правим хранилки

Врабчетата у нас са намалели с 30%, съобщават от Българското дружество за защита на птиците

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад  Славейков - Броим врабчетата в София и им правим хранилки

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С 30 на сто са намалели врабчетата у нас за последните 10 години, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). За да бъде установен броят им и да бъдат предприети мерки за опазването им, организацията планира различни инициативи като част от кампанията „Ние броим врабчетата“, която продължава вече трета година. Доброволци могат да се включат в тях този уикенд в столичния мол „Сердика“.

„Врабчетата намаляват и това е факт“, коментира Мариана Вълчева от Дружеството и посочва някои от причините за намаляващата им численост в градовете – презастрояването, замърсяването на въздуха, липсата на достатъчно зелени площи, високите нива на шума. Според експерти, птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а като градски птици врабчетата могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и живеем и ние, хората.

Една от целите на кампанията „Ние броим врабчетата“ е да установи кой от трите вида врабчета – домашно, полско и испанско – се среща най-често у нас. Освен числеността им, броенето помага да се установят местата за живот, които предпочитат врабците у нас.

От Дружеството за защита на птиците канят всички съпричастни с каузата им да се включат в образователната им кампания в уикендите 11 – 12 май и 18 – 19 май и заедно със своите семейства да изработят хранилки за птици. На 12-и от 12 ч. в мол „Сердика“ (ниво -1) представители на БДЗП ще запознават всички посетители с любопитни подробности за света на птиците. В търговския център ще бъде разположена инсталация, посветена на кампанията – тя ще покаже 500 птици в полет.

Ето как всеки може да се включи в инициативите на кампанията: „Стани врабчоброец!“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах