СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бронзов Жобим на плажа Ипанема

200-килограмовата бронзова статуя изобразява композитора с китара на рамо. - Бронзов Жобим на плажа Ипанема

200-килограмовата бронзова статуя изобразява композитора с китара на рамо.

Големият бразилски композитор Антонио Карлуш Жобим, един от създателите на стила боса нова, беше почетен със статуя на любимия му плаж Ипанема в Рио Де Жанейро.

Това място, което сега е една от най-големите туристически атракции в света, става световноизвестно от песента му Garota de Ipanema (от португ. – Момиче от Ипанема). 200-килограмовата бронзова статуя е подарък от кметството в Рио за 20-годишнината от смъртта на Жобим. Той е изобразен с китара на рамо, сякаш се разхожда по плажа, както всеки ден правят това хиляди кариоки и туристи.

Песента Garota de Ipanema е създадена през 1963 г. в сътрудничество с Винисиуш де Мораеш (1913-1980), който е автор на текста. Едната от тях е на английски и в изпълнение на Франк Синатра става глобален хит.

Жобим е смятан за един от гениите на бразилската популярна музика. Композирал е стотици песни и е записал над 50 плочи. В негова чест през 1999-а международното летище на Рио де Жанейро „Галеао“ беше преименувано на Антониу Карлуш Жобим.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg