Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бронзова къща на мястото на мавзолея?

Столична община обмисля предложение да постави скулптура, която да отбележи председателството на ЕС през 2018-а

Проектът „Бронзова къща“ на художника Пламен Деянофф е предложение на правителството на Австрия към България, за да отбележат двете страни председателството си на ЕС през 2018 г. - Бронзова къща на мястото на мавзолея?

Проектът „Бронзова къща“ на художника Пламен Деянофф е предложение на правителството на Австрия към България, за да отбележат двете страни председателството си на ЕС през 2018 г.

Бронзова скулптура във формата на къща да бъде поставена на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров, предлага художникът Пламен Деянофф – българин, живеещ в Австрия. Проектът бе представен това лято в Софийска градска художествена галерия, а във вторник, 18 октомври – и в Националната художествена галерия. От няколко години насам се върти идеята творбата да бъде поставена у нас, преди време беше предложена за Велико Тъново. Сега обаче Бронзовата къща вече е правителствено предложение на Австрия към България, с което да се отбележи председателството на двете държави на ЕС през 2018-а. И в Столична община обмислят идеята.

Бронзовата къща представлява скулптура на сграда, произведена от бронз. Висока е 14 м, а основата й е с размери 7х7 м. Състои се от повече от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Идеята за нея е вдъхновена от българската възрожденска архитектура.

Авторът на проекта настоява Бронзовата къща да бъде вдигната на мястото на мавзолея – контекст, желан от мнозина творци за техните произведения заради миналото, с което е натоварено това пространство, а и заради централното си място в столицата. Но дали софиянци ще приемат точно тази скулптура, тъкмо тук?

Проблемът може би не е толкова голям, защото Бронзовата къща е инсталация. Като част от съвременото изкуство, инсталациите са временни произведения – като творбите на Кристо, например. И „Къщата“ на Деянофф най-вероятно ще бъде част от градския пейзаж на София за кратко, за не повече от няколко месеца може би. А присъствието й на мястото на мавзолея ще бъде по-скоро полезно, за да свикнат софиянци с идеята пространството да бъде превърнато в експозиционна площ.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Този широк терен в центъра на града стои от години празен от съдържание – по-точно от 1999-а, когато мавзолеят на Георги Димитров бе разрушен от правителството на Иван Костов като символ на тоталитарната епоха. От тогава не е взето решение какво да се прави с мястото, затова площадът е паркинг, а тревните площи просто се косят. Близостта му с бившия Царски дворец, който е част от Националната галерия, обаче прави мястото подходящо за галерия на открито – и защо Бронзовата къща да не бъде първата стъпка в тази посока? Може да бъде не каква да е галерия – защо да не бъде пространство, предназначено за съвременно изкуство? В културата на София съвременното изкуство не заема ключово място, затова и публиката у нас не е развила вкус към този тип произведения: доказателство за това са коментарите за работата на Кристо – вдъхновяваща по света, а у нас нерядко определяна като шарлатанство.

И все пак дали Бронзовата къща на Пламен Деянофф да не бъде поставена другаде? Ако поводът е председателството, нека да бъде пред НДК – там след демонтажа на паметника „1300 години България“ се отвори широк празен терен. Но може да се помисли и за други локации – какво ще кажете за мястото на паметника на Съветската армия?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах