Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бронзовата къща расте на мястото на Мавзолея (снимки)

Докога ще бъде там? Докогато решат гражданите - защо да не остане?, учудва се авторът ѝ Пламен Деяноф

Авторът Пламен Деяноф лично ръководи сглобяването на Бронзовата къща в Градската градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Бронзовата къща расте на мястото на Мавзолея (снимки)

Авторът Пламен Деяноф лично ръководи сглобяването на Бронзовата къща в Градската градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Започна градежът на инсталацията, наречена Бронзовата къща. Произведението на българския художник, живеещ и работещ в Австрия, Пламен Деяноф ще заеме ключова позиция в центъра на столицата – празната бетонна площадка на мястото на съборения през 90-те години мавзолей на Георги Димитров. В изграждането на творбата днес, 3 май, ще се включат кметът Йорданка Фандъкова и австрийският президент Александър ван дер Белен.

Инсталацията трябваше да бъде поставена още през месец февруари, но процесът се проточи – до днешния ден, когато частите на скулптурата са вече доставени и до броени дни Бронзовата къща ще придобие завършен вид.

Пламен Деянов лично ръководи процеса – авторът маркира със спрей местата на елементите, сглобявани от работниците. Основата на произведението е 50 квадрата, но за височината информациите са противоречиви – според различни информации, ще се извисява между 9 и 14 метра.

По думите му, творбата е вдъхновена от възрожденската българска архитектура и по-конкретно Хрельовата кула в Рилския манастир. Авторът не крие и неудовлетворението си, че Бронзовата къща се гради на гол бетон. Но от Столичната община са обещали след сглобяването на творбата да поставят специална настилка.

На въпрос на „Площад Славейков“ докога Бронзовата къща ще се извисява на това място, Деяноф отвърна, че това ще бъде решено от гражданите на столицата. И попита риторично:

„А защо да не остане?“.

Всъщност, според решението на Общината от ноември 2017-а, Бронзовата къща е временна художествена инсталация, която ще остане на площад „Княз Александър I“ за периода януари-декември 2018 г.

Вижте още: ГЛАСУВАНО: ПОСТАВЯТ БРОНЗОВАТА КЪЩА НА МЯСТОТО НА МАВЗОЛЕЯ

Авторът на Бронзовата къща Пламен Деяноф. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg