Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Бронзовата къща“ в тегло и сантиметри

Габаритите на произведението най-сетне посочени от фирмата, която го строи

„Бронзовата къща“ нарасна с няколко сантиметра за два дни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Бронзовата къща“ в тегло и сантиметри

„Бронзовата къща“ нарасна с няколко сантиметра за два дни. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Колко ще бъде висока „Бронзовата къща“ и какво е теглото ѝ?

Дотук отговорите на тези два въпроса са енигма. Нейният автор Пламен Деяноф винаги дава различни цифри – по обясненията му в едно видео в „Кунстхале“, Виена, съзнателно променял габаритите на произведението си, за да бъде все пак някога реализирано. Но след като получи зелена светлина за строежа му, параметрите му продължиха да бъдат с променлива величина. Пред „Площад Славейков“ например Деяноф каза, че тежи 40 тона и се състои от „около 40 модула“. Другаде се твърди, че тежи 100 тона…

Строителната фирма, наета да сглоби творбата на мястото на бившия мавзолей – „Стримона строй“, произведе нови цифри. Според тях, „Бронзовата къща“ ще тежи 140 тона, ще бъде сглобена от 1000 „ръчно обработени“ елемента, ще бъде висока 14 метра, а основата ѝ – 7х7 метра. От „Стримона“ оповестиха тези размери на страницата си във Фейсбук, където отбелязват още, че се „чувстват професионално“ от факта, че започват строежа на „Бронзовата къща“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Деяноф ръководи процеса с петима работника от фирмата, които на първо време се опитваха да изчислят как да поставят произведението върху неравната по думите на автора бетонна площадка. И от посочените от „Стримона“ 14 метра в първите два дни височината на „Бронзовата къща“ нарасна с няколко сантиметра.

Малко аритметика: за колко дни „Бронзовата къща“ ще стигне 14 метра, ако за 2 дни височината ѝ е тази на снимката? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Всичко по темата „Бронзовата къща“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3