Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бруней наказва гей секса с убийство с камъни

Западът реагира остро, Джордж Клуни призова за бойкот на хотели, собственост на брунейци

„Не очаквам другите да приемат или да се съгласят с новия закон, но ще е достатъчно да уважават нацията така, както нашата нация ги уважава“, каза султан Хасанал Болкиах за новите наказания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бруней наказва гей секса с убийство с камъни

„Не очаквам другите да приемат или да се съгласят с новия закон, но ще е достатъчно да уважават нацията така, както нашата нация ги уважава“, каза султан Хасанал Болкиах за новите наказания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бруней прие нови ислямски закони, според които еднополовият секс между мъже и прелюбодеянието ще бъдат наказвани с убийство с камъни. Международният отпор бе внезапен и масов, малката държава бе обвинена, че се връща към Тъмните векове, а Западът призова за бойкот на хотелите на владетеля на Бруней Хасанал Болкиах.

Мюсюлманското кралство стана първата източноазиатска държава, която прие закона на Шариата и го приложи в законодателството си. Мерките влязоха в сила на 3 април. Според поправките в правните текстове, сексът между двама мъже и изневярата ще се наказват с убиване с камъни, а половият акт между две жени – със 100 удара с камшик. Ако обвиненият бъде признат за виновен по дело за кражба, очаква го ампутация на крайник. Носенето на дрехи, типични за другия пол, е наказуемо със затвор.

Абортът се наказва с 15 години затвор, забременяването извън брака – с 2 години. Присъдата зависи и от това дали обвиняемият изповядва мюсюлманство, дали е сключил брак и количеството доказателства, събрани по конкретния случай. На смърт ще се подлага и всеки мюсюлманин, който се отрече от вярата си, който сам се обяви за бог или се подиграва с Корана. Сексуалният акт с труп или с животно ще бъде наказван с до 10 години затвор.

Бруней, бивш британски протекторат, е богата на нефт държава с около 450 хил. поданици. Освен монарх, 72-годишният султан Хасанал Болкиах упражнява властта и на министър-председател. Той е смятан за един от най-богатите хора на планетата, благодарение на нефтената индустрия в страната. Султанът бе цитиран при обявяването на измененията в закона в сайта на правителството:

„Не очаквам другите да приемат или да се съгласят с новия закон, но ще е достатъчно да уважават нацията така, както нашата нация ги уважава“.

Решението в страната да се въведат „средновековни наказания“ предизвика силен международен отзвук от чуждестранни правителства, активистки групи, ООН и редица знаменитости. Актьорът Джордж Клуни пръв призова за бойкот на девет луксозни хотела заради собствениците им от Бруней, сред които и популярния „Бевърли Хилс Хотел“. Към призива му се присъединиха Елън Дедженерис, Елтън Джон, Ричард Брансън, Адам Ламбърт, Джесика Частейн…

Организацията „Хюмън Райтс Уоч“ и „Амнести Интърнешънъл“ определиха новите закони като варварски и призоваха султанът „незабавно да отмени ампутациите, убиването с камъни и другите наказания, нарушаващи човешките права“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90