Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Брутален, зверски лек срещу душевния диабет

Алчността на Мечо Пух и злодеянията на Пинокио излизат наяве в новия комикс на Калин Терзийски и Йордан Панков

Калин Терзийски и Йордан Панков ще представят „Бруталната алчност на Мечо Пух и пъклените зверства на Пинокио“ на 26 юни в Литературния клуб на Столичната библиотека. Снимка: Личен архив  - Брутален, зверски лек срещу душевния диабет

Калин Терзийски и Йордан Панков ще представят „Бруталната алчност на Мечо Пух и пъклените зверства на Пинокио“ на 26 юни в Литературния клуб на Столичната библиотека. Снимка: Личен архив

„Бруталната алчност на Мечо Пух и пъклените зверства на Пинокио” се нарича новият комикс по текст на Калин Терзийски и рисунки на Йордан Панков, който излиза след 20-годишна пауза в съвместната дейност на двамата автори. Зрелите фенове на жанра сигурно помнят комикса на творческия тандем от 1999-а в „Седмичен Труд“, когато Терзийски и Панков жънеха сериозни успехи (доколкото успехите на един комикс може да са сериозни) сред публиката.

Новият комикс на творческия тандем Терзийски-Панков

Авторите на „Бруталната алчност…” държат да се знае, че нямат нищо против приказните герои, напротив – обичат ги много. Всъщност, новата им рожба не е нищо повече от един разказ в абсурдистки стил на Калин Терзийски, подкрепен от брилянтните, саркастични, точни като лазер и пикантни като съчуански пипер рисунки на Панков. В един свят, завладян от розовата сладникава пяна на тоталната реклама всички се нуждаем от поне малко сарказъм… от поне малко обръщане нещата наопаки – за да не заболеем от душевен диабет. И затова в настоящия комикс нещата са в доста мрачни краски, но именно това ги прави свирепо смешни. Пух, Прасчо и Пинокио не са милички и захаросани кукли, а натуралистично обрисувани образи от живота. Кой живот? Как кой – огледайте се!

Двамата автори обичат от сърце „Монти Пайтън“ и техния „Летящ цирк“, учили са се от Даниил Хармс и са ръкопляскали на „Боен клуб“, което, донякъде поне, може да обясни какво са искали да кажат с този комикс. В основата на всяка шега, особено ако е тънка, стои Знанието. Комиксът е само за тези, които не живеят твърде далеч от него.

В тази история Пух, Прасчо и Пинокио не са добри герои.

Йордан Панков е възпитаник на Художествената гимназия в Казанлък и Художествената академия в София, а Калин Терзийски – на Националната природо-математическа гимназия в София и Медицинския университет в София. Ех, тая София!

Америка за България

Впрочем, и представянето на комикса ще се състои в София: в сряда, 26 юни, от 19 ч. в Литературния клуб на Столичната библиотека (известен като клуб „Алкохол“) на площад „Славейков“ № 4.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg