СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новият директор на БТА планира безплатен достъп до новините от България

Кирил Вълчев бе избран на поста след смъртта на Максим Минчев

Кирил Вълчев (вляво) бе предпочетен от депутатите пред Ивайло Данаилов. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Новият директор на БТА планира безплатен достъп до новините от България

Кирил Вълчев (вляво) бе предпочетен от депутатите пред Ивайло Данаилов. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Кирил Вълчев бе избран от парламента за директор на Българската телеграфна агенция. Той спечели 105 депутатски гласа с концепцията си да премахне платения достъп до съдържанието с новини и теми от България, но увери, че няма намерение да превръща БТА в правителствена информационна служба. Международното съдържание ще остане платено, тъй като самата БТА също плаща абонамент за него на чужди агенции.

Вълчев бе номиниран за поста от депутати от ГЕРБ и получи подкрепата на синдикатите на агенцията. Изборът за ръководния пост се наложи, след като бившият директор на агенцията Максим Минчев почина през ноември 2020 г. За поста имаше още един кандидат – Ивайло Данаилов, предложен от БСП. Мандатът на директорите на БТА трае 5 години.

С подкрепата на политическите лидери Кирил Вълчев планира да внесе предложението си в Комисията по култура и медии още следващата седмица, заяви самият той в интервю пред „Дарик“. Според него, информацията трябва да се разпространява безплатно за всички организации и институции, които се финансират с публични средства, както и за обществените и частни медии. В концепцията му влизат и абонаментни такси за специализирани продукти и услуги, като например есемес известия с новини. Той планира и разширяване на формите и каналите за представяне на информацията. Според него агенцията трябва да има повече кореспонденти в страната и чужбина, като от първостепенна важност ще бъдат тези в съседните ни страни.

Кирил Вълчев е роден през 1973 г. в София. Завършва с отличие НГДЕК, следва право в Софийския университет. Автор и водещ е на обзорното предаване „Седмицата“ по „Дарик радио“. Специализира авторско право и от 2000-а до 2003 г. е правен консултант на БТА. Към тази позиция се завръща отново през 2018 г. През 2003-а и 2018 г. участва в писането на закона за БТА.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg