POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БТА става безплатна

Депутатите, които гласуват за бюджета на БТА, досега са плащали, за да им публикуват изказванията, казват вносителите в мотивите

След смъртта на Максим Минчев, за директор на БТА депутатите избраха Кирил Вълчев. Снимка: Благой Кирилов/БТА   - БТА става безплатна

След смъртта на Максим Минчев, за директор на БТА депутатите избраха Кирил Вълчев. Снимка: Благой Кирилов/БТА

Проект за изменение на закона за Българската телеграфна агенция внесоха депутатите Вежди Рашидов и Тома Биков в парламента. Всички информационни продукти на агенцията, с изключение на тези, които имат авторски права, определени архиви и издателските продукти, ще бъдат достъпни за всички потребители, както и за всички медии, които използват държавната информационна агенция.

Според промените БТА трябва да разпространява безвъзмездно официални актове, съобщения за дейността и изказвания на представители на всички официални институции – от президента, премиера, всички депутати до национално представени НПО и европейски организации, както и други лица, които се ползват със специална защита от Конституцията, се казва в проектопредложението.

В момента БТА предоставя услугите си срещу заплащане на народните представители, независимо, че те са гласували бюджета ѝ, уточняват в мотивите вносителите. Държавните и общински организации също плащат, за да могат да огласят съобщенията си чрез националната информационна агенция.

Абонамент за услугите на БТА досега не са плащали само най-високопоставените институции – президентството, Министерският съвет, Конституционният съд, главният прокурор… След приемане на закона достъпът ще бъде свободен за абсолютно всички.

За да компенсират загубите на БТА от възмездното предоставяне на услуги, народните представители могат да увеличат бюджета на агенцията за пропуснатите ползи, които са били около 1 млн. лв. за предходната година, се казва в мотивите. С допълнителни разходи за осъвременяване на техниката и повишаване на заплатите, общо бюджетът на агенцията ще бъде увеличен с 3 млн. лв.

Срокът, в който БТА трябва да осигури достъп до ресурсите си, е една година след влизането на закона в действие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90