Този текст е публикуван преди повече от 1 година

БТС отстранява стопаните на заслон „Черни връх“

Хижарите не съжаляват, че не са пуснали човек с хипотермия да се стопли - правел се на спайдърмен

Черни връх. Снимка: tourism-bg.net - БТС отстранява стопаните на заслон „Черни връх“

Черни връх. Снимка: tourism-bg.net

Наемателите на заслона на Черни връх, които в новогодишната нощ отказаха достъп до чайната на група планинари, между които и човек с хипотермия, ще загубят договора си. Това съобщи Мирослав Дачев от Българския туристически съюз пред Би Ти Ви и по-късно бе потвърдено от двамата хижари.

Малка група приятели се обажда в чайната, че ще пристигнат вечерта на 31 декември, за да празнуват на върха Нова година, разказа във Фейсбук един от тях – писателят-журналист Димитър Кенаров. Планинарите се изкачват безпроблемно и по пътя нагоре срещат полугол ентусиаст. Горе обаче се оказва, че стопаните на чайната празнуват и не желаят да пуснат туристите да се стоплят. Междувременно полуголият планинар изпада в хипотермия. След позвъняване в Планинската спасителна служба, бедстващият е допуснат в чайната, а останалите продължават да стоят зад вратата отвън.

Вижте още: НОВА ГОДИНА НА ЧЕРНИ ВРЪХ

Мирослав Дачев и определя случая като „неприятен инцидент“ и обяснява, че в правилника за хижната дейност на БТС е посочено, че високопланинските хижи трябва да осигуряват по всяко време подслон и храна на туристите.

Америка за България

Хижарите, които стопанисват чайната на Черни връх от 20 години, казват, че не съжаляват за постъпката си, защото „всякакава наглост трябва да има някакви граници“ и не знаели, че отвън има човек с хипотермия. Те обвиняват безразсъдното поведение на групата, тъй като според тях те просто „искат да се правят на спайдърмени“.

„Пандемията „нощно ходене по планините“ продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслонът. Не мога да се съобразявам с всеки, на който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човекът – когато разбрахме, го пуснахме“, каза Чавдар Евтимов, управител на заслон „Черни връх“, цитиран от Би Ти Ви.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg