Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

БТС отстранява стопаните на заслон „Черни връх“

Хижарите не съжаляват, че не са пуснали човек с хипотермия да се стопли - правел се на спайдърмен

Черни връх. Снимка: tourism-bg.net - БТС отстранява стопаните на заслон „Черни връх“

Черни връх. Снимка: tourism-bg.net

Наемателите на заслона на Черни връх, които в новогодишната нощ отказаха достъп до чайната на група планинари, между които и човек с хипотермия, ще загубят договора си. Това съобщи Мирослав Дачев от Българския туристически съюз пред Би Ти Ви и по-късно бе потвърдено от двамата хижари.

Малка група приятели се обажда в чайната, че ще пристигнат вечерта на 31 декември, за да празнуват на върха Нова година, разказа във Фейсбук един от тях – писателят-журналист Димитър Кенаров. Планинарите се изкачват безпроблемно и по пътя нагоре срещат полугол ентусиаст. Горе обаче се оказва, че стопаните на чайната празнуват и не желаят да пуснат туристите да се стоплят. Междувременно полуголият планинар изпада в хипотермия. След позвъняване в Планинската спасителна служба, бедстващият е допуснат в чайната, а останалите продължават да стоят зад вратата отвън.

Вижте още: НОВА ГОДИНА НА ЧЕРНИ ВРЪХ

Мирослав Дачев и определя случая като „неприятен инцидент“ и обяснява, че в правилника за хижната дейност на БТС е посочено, че високопланинските хижи трябва да осигуряват по всяко време подслон и храна на туристите.

Хижарите, които стопанисват чайната на Черни връх от 20 години, казват, че не съжаляват за постъпката си, защото „всякакава наглост трябва да има някакви граници“ и не знаели, че отвън има човек с хипотермия. Те обвиняват безразсъдното поведение на групата, тъй като според тях те просто „искат да се правят на спайдърмени“.

„Пандемията „нощно ходене по планините“ продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслонът. Не мога да се съобразявам с всеки, на който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човекът – когато разбрахме, го пуснахме“, каза Чавдар Евтимов, управител на заслон „Черни връх“, цитиран от Би Ти Ви.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах