POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бъдещето на класическата музика в София

Повече от 150 млади виртуози идват за престижен международен конкурс у нас

Eдин от инструментите, на които младите музиканти ще свирят, е цигулка. - Бъдещето на класическата музика в София

Eдин от инструментите, на които младите музиканти ще свирят, е цигулка.

Повече от 150 участници от 35 държави пристигат в София за 13-ото издание на международния конкурс „Млади виртуози“. От 30 март до 8 април, в концертната зала на НМУ „Любомир Пипков“ и в Камерна зала „България“, изпълнители в четири възрастови категории (до 11 г., до 15 г., до 19 г. и до 26 г.) ще покажат пред жури и публика уменията си с цигулка, виолончело, флейта и кларинет.

Музикантите пристигат в България специално за конкурса от страни като Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Мексико, САЩ, Южна Корея, Япония и др.

„За 13-а поредна година ще станем свидетели на невероятния талант на младите музиканти, на бъдещето на световната музикална сцена – казва Милка Митева, художествен директор на конкурса. – Всички тези деца са истински виртуози и вярвам, че конкурсът ще им даде път напред и ще изберем най-достойните от тях.“

Наградният фонд от близо 84 600 лв. е съпътстван и от няколко специални отличия, сред които на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (EMCY), чийто член е „Млади виртуози”. Носителят на тази награда ще има изключителната възможност да участва в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Специални награди се връчват още от Кантус Фирмус – концерт с младежкия оркестър на „Класик ФМ”, и от лютиера Владо Тилев – майсторски лък.

Тържественото откриване на „Млади виртуози 2017” е на 30 март в зала „България”, с концерт на Софийска филхармония със солисти цигуларката Ели Чой (насител и на Голямата награда – „Откритие на конкурса” от Международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната наградата на Софийска филхармония) и пианистът Асен Танчев (носител на I награда и наградата на Софийска филхармония), под палката на Павел Герщейн.

Членовете на международното жури в категориите са Цигулка: Захар Брон, Дора Шварцберг, Леонид Кербел, Верка Стефанова, Светлин Русев; Виолончело: Ромен Гариу, Троел Сване, Анатоли Кръстев, Ксавие Ганепен, Стефан Попов; Флейта: Луиза Село, Айля Улудере, Георги Спасов, Бертен Д’Холандер, Любиша Йованович; Кларинет: Пиеро Винченти, Ебру Мине Сонакин, Любиша Йованович, Боби Йоцов, Сава Димитров.

Освен че ще оценяват изгряващите таланти, членовете на международното жури ще изнесат и специален концерт. Това ще се случи на 5 април, сряда от 19:00 ч. в концертната зала на НМУ.

Тържествената церемонията по награждаването и Гала концерта на лауреатите от МК „Млади виртуози” 2017 ще се състои на 8 април, събота, от 11:00 ч., отново в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тогава ще станат ясни и носителите на всички специални отличия на конкурса, организиран с подкрепата на Фондация „Америка за България” и в партньорство с НМУ „Любомир Пипков”.

Състезателните дни и гала церемонията са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика. Цялата конкурсна програма ще бъде излъчвана и онлайн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС