Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Будители срещу 489 лв. Протест в Националната библиотека

Една четвърт от просветителите там получават минималната заплата за страната – 380 лева

Унизени сме, заявяват от Националната библиотека. Снимка: Петър Величков, Фейсбук - Будители срещу 489 лв. Протест в Националната библиотека

Унизени сме, заявяват от Националната библиотека. Снимка: Петър Величков, Фейсбук

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ подготвя протест срещу ниското заплащане в институцията. Оттам изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до други звена на властта, в което се възмутиха, че близо четвърт от специалистите в библиотеката получават минималната за страната работна заплата – 380 лева. Ако в бюджета за 2016 г. не се предвидят средства за увеличение на трудовите възнаграждения – на 10 декември ще бъдат обявени протестни действия.

В писмото от библиотеката дават и пример с дългогодишен свой експерт, с висше образование и задължително владеене на чужд език, който месечно получава 479 лева основна заплата.

„Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд! – пишат от институцията. – Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за София!“

Протестното писмо е изпратено в навечерието на 1 ноември, ден на будителите у нас. В тази връзка и авторите му заявяват, че макар да са горди, че са част от българските просветители и книжовници, днес те се чувстват унизени.

Вижте пълния текст на писмото:

Уважаеми госпожи и господа,

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – просветители и книжовници. Ние, работещите в Националната библиотека на Република България, сме горди да сме част от тях.

Днес обаче се чувстваме унизени!

Близо една четвърт от специалистите в този храм на българската духовност получават минималната за страната работна заплата – към момента 380 лева.

Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно… 479 лева основна заплата!!!

Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд!

Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за София!

Настояваме за конкретни решения от Ваша страна: да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите ни възнаграждения.

В противен случай на 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България – ще обявим началото на протестни действия.

Текстът на писмото е приет единодушно от Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура” – КНСБ и КТ „Подкрепа” в Националната библиотека.

Очакваме навременния Ви отговор.

27.10.2015 г.

С уважение,

Председател на СО на КНСБ: Председател на СС на КТ „Подкрепа”:
/Марияна Максимова/ /Иван Добромиров/

* Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов с копия до зам. министър-председателя Румяна Бъчварова, министрите на финансите и културата Владислав Горанов и Вежди Рашидов, синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов и до директора на Националната библиотека.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg