POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Будителите в класиката в зала „България“

Софийската филхармония с концерт на 1 ноември с произведения само на български композитори

Композиторът Васил Казанджиев и диригентът Герган Ценов (вдясно). Снимка: Личен архив на Герган Ценов - Будителите в класиката в зала „България“

Композиторът Васил Казанджиев и диригентът Герган Ценов (вдясно). Снимка: Личен архив на Герган Ценов

Произведения на някои от будителите в съвременната българска симфонична музика подготвя Софийската филхармония. На 1 ноември, в Деня на будителите, в зала „България“ ще прозвучат творби на Васил Казанджиев, Любомир Пипков и Ясен Воденичаров под диригентството на Герган Ценов. 

Концертът има определена от Ценов „ретроспективна цел“: да представи музиката на ключови представители на три различни поколения в нашата музикална история. Двама от композиторите са създали произведения специално за това събитие, провокирани от убеждението на диригента, че една от основните задачи на всеки един изпълнител е да стимулира творците около себе си да създават нови творби. Ще прозвучат три разнородни и изключително самобитни произведения – Симфония кончертанте за виолончело и оркестър на Любомир Пипков (1904 – 1974), Симфония № 7 на Васил Казанджиев (1934) и  „Небесна светлина“ за симфоничен оркестър от Ясен Воденичаров (1964).

По думите на Герган Ценов, със своята фина и крехко рафинирана звучност „Небесна светлина“ на Ясен Воденичаров ни пренася в свят на сенки и призраци, където границите на реалното и въображаемото се размиват и изгубват. Второто произведение в програмата е извънредно рядко изпълняваната Симфония кончертанте за виолончело и оркестър на Любомир Пипков (посветена на великия руски виолончелист Мстислав Ростропович) – „композиция, която трудно се побира в каквито и да е конвенционални норми и определения“, смята Ценов. А за Седмата симфония на акад. Казанджиев диригентът отбелязва, че „обединява в себе си традиционното с новаторското, интимното с екстровертното и личното с общочовешкото“.

Преди година Герган Ценов, който живее и работи в Америка, представи в зала „България“ други три произведения на съвременни наши композитори (един от които отново Казанджиев). Пред „Площад Славейков“ диригентът сподели, че е приел за своя мисия представянето на българска симфонична музика.

„Концертите ми в България са толкова редки, а мисията, която се опитвам да следвам, е толкова важна и толкова отговорна за мен, че това винаги като че ли от само себе си налага и специалния характер на програмите, които изпълнявам – казва Ценов. – Обемът и качеството на българското музикално наследство са от такава изключителна величина, че при тези мои завръщания предизвикателството за мен винаги се крие в това да съумея в рамките на един-единствен концерт да представя на българската публика колкото се може повече от богатството и многообразието на едно според мен дълбоко погребано съкровище.“

Солист на Симфония кончертанте ще бъде виолончелистът Лъчезар Костов, който от години насам се изявява по световните музикални сцени и не е много познат на българската публика.

Вижте още: ОТ ЛЮБОВ КЪМ ПЪРВИЯ УЧИТЕЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС