Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Булгаков най-сетне с паметник в Москва, без Воланд и Бегемот

Статуята ще бъде на Патриаршеските езера, където започва „Майстора и Маргарита“

Михаил Булгаков, винаги забулен в мистицизъм. Снимка: art-rukav.ru - Булгаков най-сетне с паметник в Москва, без Воланд и Бегемот

Михаил Булгаков, винаги забулен в мистицизъм. Снимка: art-rukav.ru

Москва най-сетне ще има паметник на писателя Михаил Булгаков (1891 – 1940), живял в града и описал в романите си много от знаковите в руската столица места. Проектът за монумента бе забавен с повече от десетилетие заради „знак на дяволското царство“.

Николай Голубьов, директор на Музея и театър „Булгаков“, заяви по-рано този месец, че от градската управа са одобрили искането му бронзовата скулптура на автора да бъде поставена в центъра на Москва, пише „Гардиън“. Голубьов съобщи, че планира набиране на средства и официално откриване на монумента през месец май.

Писателят „винаги е бил обграден от суеверие и мистицизъм“ – с тези думи Голубьов обясни защо е отнело толкова време да бъде издигнат паметникът. Сега той е уверен, че музеят му и подписката, в която са се включили над 2000 души, са опровергали погрешното смятане, че Булгаков е „сатанист“.

„Трудно е за хората да простят на Булгаков факта, че в романа му злото се извършва от хора, а не от дявола – казва Голубьов. – Най-сетне успяхме да обясним това на обществото.“

Очаква се паметникът да бъде открит през май 2016 г.

Очаква се паметникът да бъде открит през май 2016 г.

Романът „Майстора и Маргарита“ се фокусира върху пристигането на странен чужденец, професор Воланд, чийто образ често се интерпретира като Дявола, в съветска Москва – развитие, което в крайна сметка обединява съдбите на арестант-писател, неговата муза Маргарита и Пилат Понтийски. Първата сцена в романа, в която Воланд казва на мастития издател Михаил Берлиоз, че по-късно същия ден главата му ще бъде отрязана, се развива на Патриаршеските езера в Москва – именно там ще бъде поставен и паметникът на Булгаков.

Заради съветската цензура Булгаков изпитва много трудности с публикуването на творбите си до самата си смърт през 1940 г. „Майстора и Маргарита“ е издаден в цялост чак през 1973 г. А в края на 90-те години книгата е включена в списъка с изучавана в училище литература.

Издигането на паметника срещна подобни затруднения. Александър Рукавишников, който е автор и на монумента на Владимир Набоков в Монтрьо, Швейцария, спечели конкурс за проект на статуя на Булгаков през 1998 г. Но позицията на фигурата, създаваща асоциации за Исус, провокира остра реакция от страна на властите и обществото. Най-спорната част в композицията беше масивен барелеф с изображение на Дявола и слугите му. Отворено писмо срещу паметника го нарече „знак на дяволското царство“ и през 2003 г. градът анулира всички елементи освен фигурата на самия Булгаков. Въпреки че Рукавишников сам ги отстрани, Москва все пак отмени целия проект.

През 2004 г. местните власти решиха да поставят монумента в друга част на Москва, Воробьовые горы. Тогава пък възроптаха от Руската православна църква – защото на мястото са били погребани жертви на чумата в по-ранни времена – и проектът отново бе спрян.

„Идеята да се постави този паметник върху масов гроб е в духа на триковете на Воланд и показва, че все още цари бъркотия в умовете на хора“, коментира тогава Борис Данилов, директор на Синодалната библиотека в Московската патриаршия.

Миналия месец градската управа преименува площад близо до Патриаршеските езера в чест на Булгаков. Тази седмица предстои властите да обсъдят и цялостната композиция на паметника. Въпреки че градът вече одобри статуята, която показва писателя да седи на счупена пейка, Голубьов все още очаква позволение за позициониране на други персонажи на различни точки по пътя между езерото и музея – за да се създаде „пътека на Булгаков“.

„Животът е кратък, изкуството – вечно – казва той. – Булгаков не е имал деца, неговите наследници са книгите му. Искаме да издигнем паметник на творбите, които ще надживеят мен и вас.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90