Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бункерът на Мусолини става музей

Трябва да ни напомня за войната, смята кметът на Рим

Фашистките лидери Бенито Мусолини и Хитлер - Бункерът на Мусолини става музей

Фашистките лидери Бенито Мусолини и Хитлер

Бункерът на фашисткия диктатор Бенито Мусолини в римската му вила Тролония ще отвори врати за посетители. Посещенията ще са с предварително записване и започват от 31 октомври. „Откриването на бункера трябва да напомня на хората за Втората световна война“, обясни кметът на Рим Иняцио Марино пред в. „Ил Месаджеро“.

През 1940 г. италианският диктатор заповядал винената изба да бъде превърната в скривалище срещу бомбардировки от Съюзническите войски. 60-метровият тунел е оборудван с телефони и система за вентилация. Бункерът така и не е завършен, тъй като през 1943 г. Мусолини е отстранен от власт и арестуван, а две години по-късно е убит.

Дучето живее във вила Тролония от 1925 до 1943 г. и плаща на собственика символичен наем от 1 лира на година. След края на Втората световна война за кратко там се намира щабът на съюзническите войски. В средата на 50-те вилата е затворена и постепенно започва да се руши. Римската община откупува постройката през 1977-а и я ремонтира в продължение на 20 години. В крайна сметка вилата беше открита за посещения през 2007-а, но без самия бункер.

Musolini01-a

Преди Втората световна война бункерът е бил винарска изба.

Musolini02-a

Мусолини искал да си направи скривалище срещу бомбардировките на Съюзниците.

Musolini03-a

Диктаторът не успява да преоборудва напълно бункера, защото през 1943-а е свален от власт.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС