СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бунт с хора и ръченици срещу директорката на Хореографското училище

Зад протеста тлее конфликт между преподаватели по български и класически танци

Деца от училището играят народни танци пред входа, а над него е окачен лозунг "Не на диктатурата!". - Бунт с хора и ръченици срещу директорката на Хореографското училище

Деца от училището играят народни танци пред входа, а над него е окачен лозунг "Не на диктатурата!".

С народни танци, бой на тъпан и оглушителни викове „Оставка!“ стартира денят в Националното училище за танцово изкуство в столицата, известно като Хореографското. От 8.30 сутринта до обед десетки деца друсаха хора, вдигаха шум и издигаха лозунги „Не на диктатурата!“ пред централния вход. Освен минувачи, данданията привлече и полиция. След като погледаха „спектакъла“, униформените влязоха в сградата.

Оказа се обаче, че не става дума за пърформанс, а за бунт. С кръщни хора и възгласи възпитаниците на училището протестираха срещу директорката му, Анна Донева. Преподаватели на „бойното поле“ нямаше.

Tanci2-a

Над табелата на училището е окачен лозунг „Не на диктатурата!“

Около осемдесет деца, повечето от 12 клас, специалност „Български танци“, се опълчиха срещу решението на директорката Донева да проведе държавния им изпит при закрити врати, а не на сцена.

„Миналата година изпитът беше пред публика. Настояхме и сега да бъде проведен по този начин, за да могат нашите близки да ни гледат в този важен ден. Госпожа Донева обаче не зачете желанието ни. Не ни обясни защо ни отказва. Затова сме тук“, заявиха учениците пред екипа на „Площад Славейков“. Бунтарите твърдят, че преподавателите им ги подкрепят. Но понеже нямали право да протестират, не излезли редом с тях.

Децата се оплакаха, че са ощетени в сравнение с връстниците си. За разлика от тях те нямали голямо междучасия, а целият им ден минавал в учене и танци без почивка. Не разполагали и със столова, въпреки че някои били от провинцията, живеели в общежитие и разходите за храна навън ги затруднявали. Нямали и съблекални. Несгодите си били описали в писмо до Министерство на културата.

Tanci1-a

„Миналата година изпитът беше пред публика. Настояхме и сега да бъде проведен по този начин, за да могат нашите близки да ни гледат в този важен ден. Госпожа Донева обаче не зачете желанието ни. Не ни обясни защо ни отказва. Затова сме тук“, заявиха учениците пред екипа на „Площад Славейков“.

Възпитаниците от специалност „Български танци“ твърдят, че се чувстват дискриминирани в сравнение с тези от „Класически танц“ и „Модерен танц“, но не можаха да се аргументират точно защо. Мъглявите им обяснения подкрепят версията, че конфликтът всъщност не е между децата и директорката, а между преподавателя по български танци Асен Павлов и преподавателката по класически танц и директорка Анна Донева.

Враждуващите страни имат солидни биографии. Павлов се прочува като балетист в Националния фолклорен ансамбъл ”Филип Кутев” и като художествен ръководител и хореограф на ансамбъл ”Чинари”. Донева пък е работила в “Арабеск”, преподава в Лятната балетна академия-Варна, журира международни конкурси и е носител на „Сребърна лира“ за високи постижения в балетното изкуство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС