Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бунтът на мравките в „Гроздовете на гнева“

Стайнбек за романа, описал Голямата депресия в САЩ: Това не е велика книга, каквато се надявах, че ще стане

Джон Стайнбек бил пред нервен срив, докато писал романа „Гроздовете на гнева“. - Бунтът на мравките в „Гроздовете на гнева“

Джон Стайнбек бил пред нервен срив, докато писал романа „Гроздовете на гнева“.

Епичният роман за Голямата депресия в САЩ „Гроздовете на гнева“ е една от най-значимите творби на Джон Стайнбек. С резкия срив на китайските фондови борси в края на това лято светът се опасява от „депресия“ на световната икономика. Към днешна дата Китай представлява 15% от световната икономика и всяко забавяне на икономическите темпове на азиатската държава имат огромно отражение върху глобалния растеж по света. Тези процеси ни подтикват да прелистим отново шедьовъра на Стайнбек.

Когато е издадена през 1939 г., „Гроздовете на гнева“ е набедена за скандална и шокираща, но още следващата година авторът получава най-престижната американска награда за литература „Пулицър“. През 1962 г. писателят е отличен с Нобел за литература. Въздействащ и с типичния за Стайнбек майсторски изказ, романът е залегнал в много от учебните програми на училищата и колежите в САЩ. В България книгата е издавана и под името „Гневът на мравките“ („Народна култура“, 1960). Публикуван преди 76 години, романът е продаден в над 14 млн. копия по света.

Предлагаме ви няколко любопитни истории, свързани с „Гроздовете на гнева“.

Превръща Път 66 в културна икона 

В „Гроздовете на гнева“ Стайнбек за първи път нарича прочутия Път 66 (Route 66) – двулентовото, дълго 3917 км шосе, което свързва Чикаго с Лос Анджелис – „Пътят Майка“. Така писателят му създава имидж на път към изкуплението и го превръща културна икона. Измисленото фермерско семейство Джоуд олицетворява хилядите хора, мигриращи към Калифорния, за да се измъкнат от безнадеждността на Средния Запад. И много от тези фермерски семейства използват именно Път 66.

Романът е изгарян и забраняван

Обединените фермери на Калифорния обявяват романа за „купчина лъжи“ и „комунистическа пропаганда“. Стайнбек получава смъртни заплахи и ФБР го поставя под наблюдение. За кратко книгата е забранена в СССР от Йосиф Сталин, защото КПСС не харесва идеята, че дори най-мизерстващите американци могат да си позволят лека кола. В Щатите книгата е била забранявана в много библиотеки и изгаряна символично в градове от източното до западното крайбрежие. Уилфорд Бенджамин Камп – един от най-богатите производители на памук в Калифорния – присъства на едно от многото изгарянията в Бейкърсфилд и заявява гръмогласно:

„Ние сме ядосани, не защото бяхме подложени на атака, а защото ни атакува една книга, която е скверна в най-крайния смисъл на тази дума“.

Писал книгата пред нервен срив

Романът е написан за пет месеца (юни-октомври 1938-а), а дневниците на Стайнбек (Работни дни: Дневник на „Гроздовете на гнева“) го описва като мъж, който е изгубил контрол върху себе си и увереност в силите си. Той се труди над книгата малко след смъртта на зет си и по онова време душата му е тормозена от страхове за предстоящата война и притеснения за продажбата на къщата му в Калифорния.

„Дали някога книга е писана под такова напрежение? Цялата ми нервна система е разнебитена. Надявам се, че не вървя към нервен срив. Нервите ми са опънати… Ще ми се да мога да изчезна за кратко. Толкова много неща ме побъркват. Мисля, че тази книга се разпада на парченца. Ако това се случи, мен ме чака същото“, пише в дневника си Стайнбек.

Когато романът е завършен, той отбелязва:

„Това не е велика книга, каквато се надявах, че ще стане. Това е просто една посредствена книга“.

Същата „посредствена“ книга обаче печели „Пулицър“ година след издаването си.

Горд с изследователския си труд

Стайнбек посещава Федералния правителствен лагер Арвин край Бейкърсфилд, който е описан и в „Гроздовете на гнева“. Запознава се с обстановката вътре и се вдъхновява за някои от образите в книгата от кора, които е срещнал там. Лагерът и до ден-днешен се използва от мигриращи работници.

Първото издание на книгата струва $20 хил.

Първото копие на „Гроздовете на гнева“ е най-ценено от колекционерите.

Първото копие на „Гроздовете на гнева“ е най-ценено от колекционерите.

Първото издание на Viking Press е с твърди корици, 619 страници (около 260 000 думи) и цена 2,75 долара. От него са напечатани 50 000 копия и се разграбват почти моментално, а „Гроздовете на гнева“ става най-продаваната книга в САЩ за 1939 г. До февруари 1940-а романът вече е в 11-ото си издание, пласирани са 428 900 бройки. Днес отлично запазена книга от първото издание се продава на търг за около 20 000 долара. По-вехтите копия вървят за около 2000 долара.

Заглавието вдъхновено от военен химн

Заглавието на романа идва от Бойния химн на Републиката (The Battle Hymn of the Republic), написан през 1861 г. от аболиционистката Джулия Уорд Хауи.

„Харесвам песента, защото е като марш, а и книгата ми е като марш“, казва Стайнбек.

Възхитен от Хенри Фонда в образа на Том Джоуд

Хенри Фонда в образа на Том Джоуд в едноименния филм от 1940 г.

Хенри Фонда в образа на Том Джоуд в едноименния филм от 1940 г.

Още през 1939 г. маститият холивудски продуцент Дарил Занук купува филмовите права за „Гроздовете на гнева“ срещу 75 000 долара. Притеснен от разразилата се шумна полемика около романа, той решава да отложи премиерата на лентата в Ню Йорк. На 24 януари 1940-а режисираният от Джон Форд филм е показан за пръв път пред публика и получава възторжени отзиви. Стайнбек отбелязва, че играта на Хенри Фонда в образа на главния герой Том Джоуд го е накарала да повярва в собствените си думи. Стайнбек и Фонда стават близки приятели. Актьорът чете поемата „Одисей“ на Тенисън на погребението на писателя през 1968 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС