Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бунтовен финал на райската рок фантазия

Роджър Уотърс сложи политическия финал на музикалния суперфестивал „Дезърт трип“ в Калифорния

Прочутата свиня от турнето „Стената“ на Роджър Уотърс, с което музикантът дава израз на политическите си възгледи. Снимка: youngrobv - Бунтовен финал на райската рок фантазия

Прочутата свиня от турнето „Стената“ на Роджър Уотърс, с което музикантът дава израз на политическите си възгледи. Снимка: youngrobv

Малко след втория кандидат-президентски дебат Тръмп-Клинтън в неделната нощ на 9 октомври, в последния ден от суперфестивала „Дезърт трип“ Роджър Уотърс пусна в небето над Индио, Калифорния, своята прочута гигантска надуваема свиня. Този път тя полетя със със специално предизборно послание:

„Невежа, лъжлива, расистка, сексистка СВИНЯ – майната му на Тръмп и неговата стена.“

Така универсализацията на Стената на „Пинк Флойд“, като символ на разделението, намери своята пореднa политическа цел. Първо, според концепцията на оригиналния албум от 1979 г. бе темата за (само)наложената лична изолация и обществото, поставящо тухла след тухла в менталната стена на алиенацията. На турнето през 1990 г. Стената на Уотърс рухваше в унисон с политическите промени, довели до събарянето на Берлинската стена, разделяла десетилетия света.

У нас, в разгара на протестите срещу марионетното правителство на Орешарски, на 31 август 2013-а на Стената светна в червено надписът OCTABKA – и се уверихме, че не сме сами. На 9 октомври 2016 г. в Индио гневът на Уотърс бе срещу стената, която Доналд Тръмп иска да строи по мексиканската граница. И срещу стените, която разделиха света на желаещи да помагат и отказващи да помагат, (само)налагащи си вече не лична, а обществена изолация, с нови гранични ограждения, бодлива тел и стени…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Дезърт трип“, суперфестивалът на класическия рок, започна с „Ролинг Стоунс“ и Боб Дилън, продължи с Нийл Йънг и Пол Маккартни и приключи с „Ху“ и Роджър Уотърс. Три дни, в които един американец, един канадец и десетина англичани качиха в машината на времето  75 хиляди души – бизнесмени и служители, деца и родители, стари ценители, млади любители и богати зрители – и ги изпратиха в ерата на хипитата, свободната любов и хубавата музика, но без хипита и свободна любов – на цени от 400 до 1600 долара за трите дни. Струвало си е – и за организаторите, събрали 160 милиона само от билети, и за публиката – това е изживяване, което остава за цял живот, и за участниците.

С финалното си агресивно политическо послание Роджър Уотърс събуди грубо публиката от райската й рок фантазия и я върна в грозната действителност. Където стените за събаряне стават все повече.

https://youtu.be/IHznNjpMTXo

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах