Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бурдейн преди самоубийството: Мразя феновете си, мразя славата си, мразя работата си

„На дъното в рая“ - нова биография на прочутия телевизионен готвач представя негови съобщения от последните му дни

Стенопис на Антъни Бурдейн на фасадата на ресторанта „Грамърси“ в Санта Моника, Калифорния. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бурдейн преди самоубийството: Мразя феновете си, мразя славата си, мразя работата си

Стенопис на Антъни Бурдейн на фасадата на ресторанта „Грамърси“ в Санта Моника, Калифорния. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терзанията на Антъни Бурдейн в последните дни преди самоубийството му от 2018 г. са темата на нова биографична книга за прочутия телевизионен готвач и ресторантьор. Изданието, което не е получило одобрението на наследниците на Бурдейн, ще покаже за пръв път негови текстови съобщения с размисли за кариерата му, неуспешния му брак и романтичните му взаимоотношение с актрисата Азия Ардженто, пише „Дедлайн“.

„Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain“ (На дъното в рая: Животът на Антъни Бурдейн) на журналиста Чарлс Лиърсен ще излезе на 11 октомври, но откъси от предстоящото издание бяха публикувани в „Ню Йорк Таймс“.

„Мразя феновете си. Мразя славата си. Мразя работата си – пише Бурдейн до съпругата си Отавия Бузия, с която остават близки дори и след раздялата си от 2016 г. – Самотен съм и живея в постоянна несигурност.“

Проблемите на Бурдейн са най-явни в комуникацията му с Ардженто – книгата набляга на турбулентната им връзка, в която и двамата не се притесняват да споделят нещастието си в социалните мрежи под формата на снимки с други партньори. Но докато Бурдейн се снима с бившата си съпруга и дъщеря им, Ардженто отговаря с кадър, на който е в обятията на френски репортер в Рим.

„Ок съм с това – пише Бурдейн до Ардженто за снимката. – Не съм злопаметен, не ревнувам, че си била с друг мъж. Аз не те притежавам, свободна си, както казах и преди. Както обещах, и наистина го имах предвид. Но ти постъпи небрежно. Беше безразсъдна със сърцето и живота ми.

Особено болезнено Бурдейн приема факта, че Ардженто устройва срещата си в хотел, в който преди това са отсядали заедно с готвача.

„Не мога да понеса повече от това“, отговаря Ардженто и допълва, че не иска да продължава връзката с Бурдейн заради неговата обсебеност.

В последните текстови съобщения между двамата от 8 юни 2018 г. Бурдейн пита:

„Има ли нещо, което мога да направя?“

„Да, спри да ме тормозиш“, отговаря актрисата.

Готвачът отговаря просто с „ок“ и малко по-късно същия ден решава да сложи край на живота си.

„Ню Йорк Таймс“ не уточнява кой е предоставил текстовите съобщения на журналиста, но вдовицата на Бурдейн е начело на попечителския тръст, който разполага и с комуникацията на покойника.

Неофициалната биография предизвика недоволство още преди излизането си на пазара – Кристофър Бурдейн, брат на ресторантьора, два пъти пише до издателството „Саймън и Шустър“ с обвинения, че книгата е „обидна и клеветническа проза“.

„С цялото ни уважение бихме искали да заявим, че ние не сме съгласни, че материалите в книгата съдържат клевети, и заставаме твърдо зад предстоящата публикация“, отговарят от издателската къща.

Ардженто също е сред недоволните, в имейл до „Ню Йорк Таймс“ пише, че не е чела биографията, но казва:

„Ясно заявих на Лиърсен, че не може да публикува нищо от това, което съм му казала“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg