POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бузлуджа без иконите на соца (видео)

Студенти предлагат виртуална разходка из паметника – както те си представят, че трябва да изглежда

Петолъчката е заменена от релефно изображение на лъвска глава. - Бузлуджа без иконите на соца (видео)

Петолъчката е заменена от релефно изображение на лъвска глава.

Виртуална разходка из Бузлуджа, но лишена от емблемите на комунизма и с доста по-приличен вид от драстично влошеното настоящо състояние на монумента, са създали двама студенти от университета „Единбург Напиер“ в Шотландия. Българинът Тодор Русанов и Рафал Чарновски от Полша предлагат проекта си „Бузлуджа VR“, в който всеки гост може от дома си безплатно да разгледа как изглежда паметникът през очите на младежите – комплекс за отдих с концертна зала, музей, галерия, панорамен коридор, кафене…

Проектът е интерактивно изживяване, което може да бъде изпитано чрез очила/шлем за виртуална реалност, както и на компютър (подобно на компютърна игра), обяснява се на официалния сайт на „Бузлуджа VR“.

Целта на проекта, който е дипломна работа на Русинов и Чарновски, е да представи концепция, която предлага нова фукционалност и дизайн на монумента, както и да привлече внимание към настоящото състояние на изоставения монумент – най-големия тоталитарен паметник у нас.

Амфитеатърът в „Бузлужда VR“

Амфитеатърът в „Бузлужда VR“

„За нас този паметник не е нещо, свързано с политиката в дадено време от историята на България, а архитектурен факт, който трябва да има своето бъдеще – казват младежите. – Проектът е специално проектиран за виртуална реалност и ще позволи на хората да влязат в Бузлуджа, да отворят затворена врата, да натиснат копчето на асансьора или да предприемат действие, което биха сторили, ако наистина са на мястото.“

Така гостите на програмата влизат в монумента, където на входа ги посрещат не идеологически лозунги, както е в реалността, а стиховете от българския химн. Вътре има лоби, подобно на хотелско, амфитеатър с роял в средата, т.нар. Тъмен коридор е „преустроен“ в музей, дава се и панорамна гледка от върха, с размери 16 на 16 километра. Вместо петолъчката пък е поставено релефно изображение на лъвска глава.

„Бузлужда VR“ може да се свали безплатно от сайта на проекта – тук.

https://youtu.be/MKPyzFJtmOo

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg