Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бягайте от работа, Джулаят зове

Рокендрол за бургундското рицарство на плажа в Шкорпиловци

Нощни къпания на неохраняемия бряг, абсолютно законно къмпингуване на Северния плаж и песните, от които ти иде хем да се смееш, хем да скърцаш със зъби. Снимка: Емил Георгиев, архив - Бягайте от работа, Джулаят зове

Нощни къпания на неохраняемия бряг, абсолютно законно къмпингуване на Северния плаж и песните, от които ти иде хем да се смееш, хем да скърцаш със зъби. Снимка: Емил Георгиев, архив

Задава се Джулай морнинг, утрото на Първи юли – моментът на чисто българския хипарско-рокаджийски празник, превърнал се в черноморска лятна традиция. Ако вярвате в старите суеверия на прадедите ни, да попаднеш на неочакван рок фест в такъв момент е напълно естествено. Изненадите и музиката са само част от магиите на току-що отминалия Еньовден. И съветът ми оттук е: идвайте в Шкорпиловци. Северът зове.

Подминавате Карадере. Следващият разклон е вашият. На още единайсет километра, след слънчогледови поля и дъбова гора е скритото царство на рокендрола. Каквато и разгласа да (не) е получило тукашното събитие, тук в продължение на седмица посрещат Джулай морнинг. Явно става дума за началото на амбициозна идея за нов рок фестивал. И трябва да кажа, че началото е обещаващо.

Отидох към забравен от всички северен плаж с идеята, че няма да намеря никого. Изненадата ми беше и голяма, и приятна, защото последният стоп, който хванах, каза, че идвам навреме за рок феста. Беше събота, 25 юни. Свиреха „Кикимора“. Признавам, не бях чувал за тях. Но ги харесах: млади типове, уверени и шумни, при това с достатъчно благородния дух да рекламират следващите гостувания. Одине, Христе, и ти, Рони Джеймс Дио! На следващия ден щеше да свири Милена. Добре, неделята се очертаваше не просто плажна, а плажна плюс музикална. Казах си, че след като Каварна вече не е същата, Шкорпиловци може да се окаже новата крайморска столица на рока. И не се изненадах, когато на брега видях Кметъла Цонко (нали се сещате, човекът, който създаде лятната роклегенда). Човекът продаваше книгата си „Кметълски истории“, която май може да се намери и по книжарниците в големите градове. Само че единствено тук можех да имам късмета да си я взема с автограф от мъжа, довел в България звезди, които като гимназисти сме гледали с наивната почит, изпитвана някога към боговете и героите на младия свят. И до днес никой не може да ме разубеди, че Джоуи ДиМайо е брат по оръжие на Херакъл, Рагнар Лодброк и Конан Варварина.

В неделя Милена направи купон, на който май и тя обикновено не е способна. Седем песни на бис не е никак малко. Оглеждах се дали отнякъде няма да изскочи Васил Гюров с обезоръжаващата си пиратска усмивка, но и без него се получи добре. Ако не сте чували новината – пънкът няма да умре.

Понеденик. Васко Кръпката. Ако Арагорн беше загубил Войната за Пръстена, сега щеше да е Васко с неговата весела и почти неосезаема горчивина. Подуене (и си се пише точно с „е“, знам какво говоря) отдавна не е краен квартал, а новите крайни квартали нямат неговата мърляво-аристократична атмосфера. Тази атмосфера Кръпката и неговите хора носят навсякъде със себе си. И новите, и старите им песни могат да накарат Черно море да кипне. Нощни къпания на неохраняемия бряг, абсолютно законно къмпингуване на Северния плаж и песните, от които ти иде хем да се смееш, хем да скърцаш със зъби. После идват афтърпартитата с музикантите на бара на самия пясък. Отсреща – морето.

Рок фестът в Шкорпиловци се организира от община Долни Чифлик. Надявам се, че ще стане традиция. Имаме нужда от повече такива изненади, а това тук е поднесено с истинския дух на старата черноморска хипария. Бягайте от работа. Тук е топло, може да се спи на плажа, за небето няма да говоря, а водата е чай с лимон.

Джулаят предстои. Грабвайте колата. От осем всяка вечер до 30 юни включително тук ще се слушат първо Шеки и „Шеки бенд“, „Обратен ефект“ и румънците от Scarlet Aura. Със сигурност в нощта срещу Първи юли ще слушаме July Morning. Ще ми се всички стари приятели, започнали някога празника край вечното огънче на Камен бряг, да бяха с мен. Щеше да им хареса. Аз ще посрещна първия юлски изгрев тук. И после ще се прибера у дома на стоп, както повеляват честта и славата на най-свободната музика на света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах