Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бягство от замъка Иф във Варна, София и Царевец

С „Турандот“ тази вечер се открива „Опера в Летния театър“ в морската столица, гледаме и световна премиера на „Граф Монте Кристо“ (програма)

За двата месеца на фестивала „Опера в Летния театър“ варненци и гостите на града ще могат да гледат общо 11 спектакъла – опера, мюзикъли, балет и оперета. - Бягство от замъка Иф във Варна, София и Царевец

За двата месеца на фестивала „Опера в Летния театър“ варненци и гостите на града ще могат да гледат общо 11 спектакъла – опера, мюзикъли, балет и оперета.

Мюзикълът „Граф Монте Кристо“ по либрето на Ив Деска, писал песни за Елвис Пресли и Селин Дион, ще се играе три пъти в България – в Летния театър във Варна, на крепостта Царевец във Велико Търново и в зала 1 на НДК. В морската столица на 28 юни е световната премиера на спектакъла – в рамките на фестивала Опера в Летния театър (24 юни – 25 август). Неговото откриване е тази вечер (24 юни) с „Турандот“, представление в памет на Гена Димитрова.

Седмото издание на фестивала стартира днес от 21 часа с операта на Джакомо Пучини. Варненската опера посвещава събитието на 75-годишнината от рождението на великата Гена Димитрова, чиято знаменита кариера започва именно с изпълнението на Турандот в постановката на Франко Дзефирели в Миланската скала през  1983 г.

В предстоящия спектакъл, под диригентството на Григор Паликаров и режисурата на Кузман Попов, в ролята на китайската принцеса се превъплъщава драматичното сопрано Димитринка Райчева.

В останалите роли са също български солисти – Валерий Георгиев – Калаф, Деян Вачков – Тимур, Илина Михайлова – Лиу, Стоян Финджиков – Императорът, Венцеслав Анастасов – Пинг, Момчил Караиванов – Панг,  Пламен Долапчиев – Понг и Свилен Николов – Мандарин.

На 28 юни (вторник) е световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо“ по романа на Александър Дюма. Автор на либретото, текстовете за песните и музиката е Ив Деска – холивудският продуцент, организирал първата телевизионна изява на Тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас. Деска е автор и песни, изпълнявани от Елвис Пресли, Селин Дион и др.

Спектакълът съчетава певческо и танцово изкуство с модерна сценография и холивудски маниер. Представлението включва и 3D мапинг (дело на Полина Герасимова), чрез който оживяват, в пълния смисъл на думата, замъкът Иф и приключенията на прочутия граф.

Режисьор на мюзикъла е Петко Бонев, диригент – Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са поверени на Ася Стоименова, хореографията – на Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева. В ролите са Димитър Марков, Борис Луков и Милен Иванов.

След като бъде показан за първи път в Летния театър във Варна другата седмица, мюзикълът ще може и да бъде видян и в още два български града. На 15 юли с него се открива поредното издание на „Сцена на вековете“ на хълма Царевец във Велико Търново, а на 17-и октомври пристига за представление и в София – в зала 1 на Националния дворец на културата.

За двата месеца на фестивала „Опера в Летния театър“ варненци и гостите на града ще могат да гледат общо 11 спектакъла – опера, мюзикъли, балет и оперета. Сред предложенията са „Бохеми“ на Пучини (2 юли), „Борис Годунов“ на Мусоргски (11 август), „Силата на съдбата“ на Верди (13 август), „Норма“ на Белини (22 август).

На 20 август се играе оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време“, а две балетни постановки ще може да се видят съответно на 11 юли („Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус) и 12 юли (Балетна гала с участието на солисти от Болшой театър и на Държавния театър за опера и балет в Красноярск). При мюзикълите освен „Граф Монте Кристо“, ще може да се гледа и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс (17 август).

Закриването на фестивала ще се случи с оперна гала юбилей на Борислав Иванов. Режисьор на спектакъла е Кузман Попов, а диригенти – Борислав Иванов, Вилиана Вълчева, Селман Ада и Стефан Бояджиев. С участието на Димитринка Райчева, Ирина Жекова, Бойка Василева, Елена Чавдарова, Борис Луков, Камен Чанев, Калуди Калудов, Орлин Горанов и др.

Билетите за представленията са на цени от 10 до 40 лева, взависимост от разположението на местата.

Пълна програма на „Опера в Летния театър“ 2016

programa

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90