Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бяла лента настрои украинци срещу български художник

Графитът на Станислав Беловски сгрешен неволно

Рисунката на Станислав Беловски на ъгъла на столичните улици „Гурко“ и „Шишман“, която разгневи украинците заради бялата лента над лакътя на майката. Снимка: „Площад Славейков“ - Бяла лента настрои украинци срещу български художник

Рисунката на Станислав Беловски на ъгъла на столичните улици „Гурко“ и „Шишман“, която разгневи украинците заради бялата лента над лакътя на майката. Снимка: „Площад Славейков“

Бялата лента на ръката на украинката в графита на Станислав Беловски в София стана повод за дискусия на стената на украинската секция на „Дойче Веле“. Изображението с майка с автомат и детето ѝ на фона на украинското знаме, е предизвикало негативната реакция на украинците, за които бялата лента над лакътя на жената е символ на руските окупатори. Някои дори изпращат художника „при руския кораб“.

Коментиращите изказват предположения, че става дума за руска пропаганда или за намеса в оригиналната рисунка.

Самият Станислав Беловски в профила си във Фейсбук признава, че е сгрешил неволно. Той е смятал, че бялата превръзка означава „цивилен гражданин“ и едва след публикацията в „Дойче Веле“ е осъзнал грешката си.

Междувременно привърженици на Путин са повредили графита в близост до Женския пазар и са нарисували символа „Z“ върху образите на жената и детето.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg