Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Бяла жена спечели дело за расова дискриминация в САЩ

Тя била уволнена след инцидент в кафене, а чернокожият ѝ колега запазил работата си

Кафенето, в което се е случил инцидентът. След случката се е наложило да затворят всички „Старбъкс“ в САЩ за един ден. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бяла жена спечели дело за расова дискриминация в САЩ

Кафенето, в което се е случил инцидентът. След случката се е наложило да затворят всички „Старбъкс“ в САЩ за един ден. Снимка: ЕПА/БГНЕС

25,6 милиона долара ще плати „Старбъкс“ на Шанън Филипс, бивш регионален мениджър на компанията във Филаделфия, заради уволнение по расов признак, съобщава Би Би Си.

През 2018 г. в едно от кафенетата на „Старбъкс“ в града влезли двама чернокожи, единият от които поискал да използва тоалетната. Отказали му, защото не бил купил нищо. Тогава двамата седнали на една от масите и не искали да напуснат кафенето. Работещите в „Старбъкс“ повикали полиция и тя ги отвела с белезници. Арестът им бил записан на любителско видео и споделен в социалните мрежи. Това довело до масови протести. Наложило се „Старбъкс“ да затворят за един ден всички свои кафенета в цялата страна, за да проведат обучение на сътрудниците си как да избягват расови предразсъдъци.

Регионалната мениджърка на филаделфийския клон на компанията Шанън Филипс била уволнена, но чернокожият управител на кафенето, в което станал инцидентът, запазил работата си. През 2019 г. Филипс завела дело срещу „Старбъкс“, като обвинила компанията за незаконно уволнение и несправедливо отношение към белите служители.

Федералният съд във Филаделфия заключил, че фактор за уволнението на Шанън Филипс била именно расовата ѝ принадлежност, уточнява Би Би Си. Били нарушени федералните граждански права на уволнената служителка, както и щатският закон, който забранява дискриминация по расов признак. Съдебните заседатели отсъдили Филипс да получи 600 хил. долара за финансови щети и 25 милиона долара като компенсация.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно