Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чайка, изгубена между либерализма и консерватизма

Истината е някъде там

Просто чайка - без политически украси. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Чайка, изгубена между либерализма и консерватизма

Просто чайка - без политически украси. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Факт: 64-годишният Луелин Джоунс убил чайка в Съмърсет, когато птицата се опитала да си вземе от неговия чипс.

Ето как би изглеждала тази новина в крайно либерално издание:

64-годишен бял мъж в разцвета на силите си уби с неописуема жестокост невинна чайка! Целта на младата птица (самотна майка с три пиленца, след като партньорът ѝ загинал, оплетен в мрежата на алчна риболовна корпорация) била единствено да занесе нещо за ядене на гладуващите си дечица, когато била размазана от кръвожадния британец, само защото упражнявала свещеното си право на живот.

Благородната птица, прогонена от родния си край от войната, разпалена от САЩ и техните европейски марионетки, останала разочарована от смъртоносното посрещане. Всичките ѝ приятели силно се надяват трагичната ѝ кончина да послужи като призив за повече толерантност и сближение между културите на чайките и хората. Екологичните щети за региона все още е трудно да бъдат изчислени, но вероятно ще са огромни.

Как би прозвучала същата информация в някое крайно консервативно издание:

64-годишен бял мъж, християнин, бе нападнат коварно от летящ грабител, долетял до бреговете на Британия кой знае откъде. Наглата птица с неясен произход, която едва ли има и един работен ден в живота си, посегнала на най-светия принцип, на който се крепи нашето общество: неприкосновеността на частната собственост (в случая пакетче чипс).

Господин Джоунс обаче не изгубил самообладание и тъй като бил откърмен в най-добрите традиции на християнската цивилизация, успял не само да защити собствеността си, но и да даде добър урок на престъпното животно, което никога вече няма да посяга на чуждо. Само мъртвата чайка е добра чайка!

И накрая същата информация в жълто издание:

46-годишен англичанин загина, падайки от белите скали край Дувър, докато се опитваше да се съвокупи с мъжка чайка в близост до семейното гнездо на животното пред очите на малките му пиленца.

Местни жители и съседи споделиха, че загиналият е бил много добър човек, който не пропускал да ги поздрави. В градчето всички подозирали за интереса на Люелин Джоунс към собствения му пол, но любовта му към птиците им дошла като гръм от ясно небе.

Предлагаме Ви и оригиналната новина с повече подробности


Вижте още една ИСТОРИЯ С ДВЕ ЧАЙКИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg