VivaPay

„Чайка“ на Азарян по БНТ

Още една от емблематичните постановки на знаменития режисьор

Иван Ласкин (1970-2019) и Александра Сърчаджиева като Тригорин и Нина Заречная в „Чайка“. Снимка: БНТ - „Чайка“ на Азарян по БНТ

Иван Ласкин (1970-2019) и Александра Сърчаджиева като Тригорин и Нина Заречная в „Чайка“. Снимка: БНТ

След „Три сестри“ БНТ ще покаже още една емблематична постановка на Крикор Азарян по Чехова пиеса. На 18 май ще бъде излъчено представлението „Чайка“, комедия (както авторът сам я определя) в четири действия, заснета за телевизията през 2011 г.

„ТРИ СЕСТРИ“ НА АЗАРЯН ПО БНТ ЗА 160-ГОДИШНИНАТА НА ЧЕХОВ

Азарян поставя „Чайка“ в Театър „Българска армия“, но спектакълът, който ще гледаме на малкия екран, не е заснет пред публика, а в павилион на БНТ. В ролите са Александра Сърчаджиева, Бойка Велкова, Иван Ласкин, Иван Радоев, Анастасия Ингилизова… Режисьор на телевизионната адаптация е Лилия Абаджиева, оператор е Димитър Митов.

Постановката, която Азарян режисира по случай 75-тия си рожден ден, е последното му произведение в афиша на Военния театър.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Чайка” за мен винаги е била най-притегателната от Чеховите пиеси. Въобще Чехов (колкото и нескромно да звучи) е авторът, който ми е най-близък – казва Азарян. – Предполагам, че не се лъжа, като си мисля, че начинът, по който Чехов вижда хората, света, нещата от живота, съвпада с моето виждане. А по-конкретно, Чехов ми е близък с полифоничния си поглед. Винаги има някаква паралелност и тази паралелност ми е особено близка. Тези контрасти: високо – ниско, силно – слабо, голямо – малко, правят внушенията много по-значими, отколкото значението на произнесените думи. И това е театърът! А защо точно „Чайка”? Това е една фундаментална пиеса с комплекс от вечни теми. Това е пиеса за любовта, за смъртта, за творчеството. И още – за конфликта между поколенията.“

Чехов започва да пише „Чайка“ през 1894 г. Две години по-късно пиесата има премиера в Александринския театър в Санкт Петербург, но събитието не минава гладко. Публиката скучае, провиква се, освирква актьорите, замерва ги и накрая ги изгонва от сцената. Пресата нанася последния унищожителен удар на „Чайка“.

Дълбоко разстроен от обществената реакция, Чехов едва не се отказва от театъра. Пиесата обаче силно впечатлява Владимир Немирович-Данченко, който убеждава Константин Станиславски да я постави през 1898 г. в новосъздадения от тях Московски художествен театър. От там „Чайка“ започва своя полет по световните сцени и е призната за драматургичен шедьовър.

И до днес МХАТ използва в своята емблема стилизирано изображение на чайка.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg