Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Чайка“ на Азарян по БНТ

Още една от емблематичните постановки на знаменития режисьор

Иван Ласкин (1970-2019) и Александра Сърчаджиева като Тригорин и Нина Заречная в „Чайка“. Снимка: БНТ - „Чайка“ на Азарян по БНТ

Иван Ласкин (1970-2019) и Александра Сърчаджиева като Тригорин и Нина Заречная в „Чайка“. Снимка: БНТ

След „Три сестри“ БНТ ще покаже още една емблематична постановка на Крикор Азарян по Чехова пиеса. На 18 май ще бъде излъчено представлението „Чайка“, комедия (както авторът сам я определя) в четири действия, заснета за телевизията през 2011 г.

„ТРИ СЕСТРИ“ НА АЗАРЯН ПО БНТ ЗА 160-ГОДИШНИНАТА НА ЧЕХОВ

Азарян поставя „Чайка“ в Театър „Българска армия“, но спектакълът, който ще гледаме на малкия екран, не е заснет пред публика, а в павилион на БНТ. В ролите са Александра Сърчаджиева, Бойка Велкова, Иван Ласкин, Иван Радоев, Анастасия Ингилизова… Режисьор на телевизионната адаптация е Лилия Абаджиева, оператор е Димитър Митов.

Постановката, която Азарян режисира по случай 75-тия си рожден ден, е последното му произведение в афиша на Военния театър.

Чайка” за мен винаги е била най-притегателната от Чеховите пиеси. Въобще Чехов (колкото и нескромно да звучи) е авторът, който ми е най-близък – казва Азарян. – Предполагам, че не се лъжа, като си мисля, че начинът, по който Чехов вижда хората, света, нещата от живота, съвпада с моето виждане. А по-конкретно, Чехов ми е близък с полифоничния си поглед. Винаги има някаква паралелност и тази паралелност ми е особено близка. Тези контрасти: високо – ниско, силно – слабо, голямо – малко, правят внушенията много по-значими, отколкото значението на произнесените думи. И това е театърът! А защо точно „Чайка”? Това е една фундаментална пиеса с комплекс от вечни теми. Това е пиеса за любовта, за смъртта, за творчеството. И още – за конфликта между поколенията.“

Чехов започва да пише „Чайка“ през 1894 г. Две години по-късно пиесата има премиера в Александринския театър в Санкт Петербург, но събитието не минава гладко. Публиката скучае, провиква се, освирква актьорите, замерва ги и накрая ги изгонва от сцената. Пресата нанася последния унищожителен удар на „Чайка“.

Дълбоко разстроен от обществената реакция, Чехов едва не се отказва от театъра. Пиесата обаче силно впечатлява Владимир Немирович-Данченко, който убеждава Константин Станиславски да я постави през 1898 г. в новосъздадения от тях Московски художествен театър. От там „Чайка“ започва своя полет по световните сцени и е призната за драматургичен шедьовър.

И до днес МХАТ използва в своята емблема стилизирано изображение на чайка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС