Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чайка победи човек на „Тука има – тука нема“ (видео)

Може би надмощието й не се дължи на високата й интелигентност, а на нещо друго?

Остър интелект или остър поглед - нещо позволява на чайката да побеждава човека в играта. - Чайка победи човек на „Тука има – тука нема“ (видео)

Остър интелект или остър поглед - нещо позволява на чайката да побеждава човека в играта.

Човек се опита да надиграе чайка на популярната сред градските мошеници игра „Тука има- тука нема“, но птицата не му се върза и благодарение на мощния си интелект с лекота откри скритата ядка – и двата пъти. За случая събщава сайтът Gizmodo.

Играта на „Тука има – тука нема“ не е единственият пример, доказващ високото интелектуално ниво на чайките. Според учени орнитолози, този вид птици взимат решение дали да потънат в блажен сън, или да останат да бодърстват, като се ориентират по своите съседи. Ако твърде много чайки наоколо не спят, то задрямващата птица също предпочита окончателно да се пробуди (или да заспи, ако мнозинството съседи вече сладко похърква).

Възможно ли е обаче победата на животното над човека да не се дължи на неговата висока интелигентност, а на нещо друго? Известно е, че чайките, като повечето птици, гледат на нещата отгоре. И имат способността, както си летят на 100 метра или  повече, да забележат малка риба под водата. Дали за тях би било проблем да забележат орехова ядка от 50 сантиментра, скрита под полупрозрачна чашка? Има и още един въпрос – ако човекът бе спечелил, какво би взел от чайката?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах