СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чакаме 43-годишен професор по контрабас за концерт с Веско Екшенази

Излизат на 8 май в зала 1 на НДК заедно с Кралския Концертгебау оркестър

Доминик Селдис по време на репетиция с прочутия китайски композитор и диригент Тан Дън. - Чакаме 43-годишен професор по контрабас за концерт с Веско Екшенази

Доминик Селдис по време на репетиция с прочутия китайски композитор и диригент Тан Дън.

Доминик Селдис – един от най-виртуозните изпълнители на контрабас на световната филхармонична сцена, пристига тази пролет у нас заедно с българския цигулар Веско Ешкенази и „Кралския Концертгебау оркестър“-Амстердам. Изпълнението им е на 8 май в зала 1 на НДК (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Британецът, роден преди 43 г. в Съфолк, Англия, е брилянтен изпълнител с пленително сценично присъствие. Професор е по контрабас в Кралската академия за музика в Лондон, прави майсторски класове по цял свят и има солидна биография с най-престижните оркестри. Свирил е като солист с Лондонския симфоничен оркестър, Кралския филхармоничен оркестър, Академията на Сейнт Мартин ин дъ фийлдс, Националния BBC оркестър на Уелс, често изпълнява камерна музика и рецитали с Джеймс Пиърсън.

През 1998 г. Селдис е назначен за водач на контрабасите в Националния BBC оркестър на Уелс, а през 2008 г. се премества в Холандия, за да стане първи солист на контрабасите в „Кралския Концертгебау оркестър“.

Доминик Селдис участва през 2008 г. като жури в риалити шоуто за симфонична музика на телевизия BBC 2 „Maeстро“. Четири години по-късно солистът се завърна отново на съдийското място в предаването, но в издание за холандския тв ефир.

Вижте изпълнение на Концерт за цигулка и контрабас от Джовани Ботезини на „Кралския камерен Концертгебау оркестър“ със солисти Веско Ешкенази и Доминик Селдис:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90