Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Чакането на органи за трансплантация – борба всеки ден

Стефан Командарев пред премиера на нов документален филм - „Живот от Живота“

Детайл от плаката на „Живот от Живота“ - Чакането на органи за трансплантация – борба всеки ден

Детайл от плаката на „Живот от Живота“

Темата за донорството е в центъра на новия документален филм на Стефан Командарев. Докато зрителите очакват завършването на трилогията, започнала с „Посоки“ и „В кръг“, режисьорът ще представи първо „Живот от Живота“. Премиерата на филма ще бъде на 11 септември на „София Съмър Фест“ в Южния парк, по-късно ще може да се гледа на 13 септември в Дома на киното като част от фестивала „София ДокуМентал“.

Повод за „Живот от Живота“ е черна статистика, в която България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041.

През 1986 г. в България е направена първата трансплантация на сърце в Източна Европа. 35 години по-късно тези операции все още се случват рядко. Филмът цели не само да представи суха статистика, но и да насърчи донорството на органите и да го превърне в нормална част от културата и ценностите на обществото в България, обяснява режисьорът.

Това е първият филм за Командарев, който напомня за медицинското му образование. Режисьорът има 5-годишен стаж като лекар, но вече повече от 20 години се е посветил на седмото изкуство.

„За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя той.

Продуценти на филма са Стефан Командарев и Катя Тричков за „Арго Филм“. „Живот от Живота“ се разпространява от А+.

Билети за премиерните дати може да се открият онлайн и на място.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90