POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чалга ли е паметникът на Тодор Колев в Шумен?

Отказът на дъщеря му да присъства на откриването предизвика ожесточени коментари

Паметникът на Тодор Колев бе поставен в Градската градина на Шумен.  - Чалга ли е паметникът на Тодор Колев в Шумен?

Паметникът на Тодор Колев бе поставен в Градската градина на Шумен.

Бурни вълнения предизвика нежеланието на дъщерята на Тодор Колев – Албена, да присъства на откриването на паметника му в Шумен. Статуята на големия актьор ще бъде представена официално в петък в Градския парк на родния му град. Актьорът почина на 15 февруари миналата година.

„Няма да отида на откриването, в петък вечерта имам представление. А и от Шумен ми съобщиха за датата на събитието само преди една седмица, това някак си е несериозно…, – обясни пред „Площад Славейков“ Албена Колева. – Не искам да участвам в тези официалности, струва ми се, че са пиар. Ще видя паметника някой ден, когато минавам край града на път към Варна, където често играя представления…“

Колева не скри, че не харесва паметника: „Това е шуменско ниво, българска работа… У нас имаме много малко образци на скулптурата, които са на международно ниво. Ние винаги сме в ъгъла, последна дупка на кавала. Но във факта, че се прави този паметник, има нещо мило – и то не само за мен“.

Актрисата се пита защо не е бил направен конкурс за избор на скулптор, който да извае образа на Тодор Колев. „Не съм човекът, който може да ги спре, – заяви Албена. – Успокоява ме само мисълта, че има някакъв смисъл в това, че хората ще виждат паметника, ще питат кой е изобразен на него и може би ще изгледат някой филм с участието на баща ми.“

Реакциите под статията повдигнаха важни въпроси, които надхвърлят конкретния случай с паметника, изработен от шуменския скулптор Младен Младенов. Появата му е следствие на нерешените проблеми в българската култура по време на прехода. Оказва се, че въпросът дали в градската среда на София или някъде в страната ще се появи паметник, който е от художествено естество и е от компетенцията на специалисти, е оставен в ръцете на кмета. Затова всеки спонсор може да си направи реклама, ако реши да даде пари за изработката на статуя и никой няма да му попречи да си лепне табела с марката най-отпред. Друг проблем е културата на паметниците у нас – в преобладаващите случаи мотивите за изработката им е да героизираме постъпката на някой българин, а не да създаваме изкуство.

Вижте отзивите за паметника на Тодор Колев и позицията на дъщеря му Албена!

Мира Върбанов: Надявам се Тодор Колев да се хареса…

Васил Атанасов: За съжаление, отново ОТВРАТИТЕЛНО!!!

Хани Хоанг: Ужасен! Поне лъкът да беше сложен правилно…

Габриела Жекова: Да…, груба творба, с грешки в изпълнението, имам предвид лъка. Жалко… Чудесна е идеята, но в Шумен да бяха дали шанс чрез конкурс…, а събраните пари отиват в местен артист, който…, съжалявам, но… си е оставил ръцете! Тодор Колев заслужава повече да се постараят! Точно защото талантът му беше затрогмавщ!

Марина Митл: Много ми харесва идеята за паметник на Тодор Колев, но творбата не ми харесва никак. Но тъй като съм профан, може да мине и без моето мнение…

Мария Катрафилова: Марина, творбите, изложени на обществени места, не са за специалистите, а за всички, които минават покрай тях и ги гледат, т.е. за теб… И твоето мнение е важно! Между другото и на мен не ми харесва особено. Но все пак е начин да си спомним за Тодор Колев и затрогващия му талант.

Ludo Mlado: Мила“ госпожо Колева, възмутена и потресена съм от коментарите Ви! Вие не можете да се наречете Дъщеря на този велик Българин! Простете! Ние, шуменци, го помним и го обичаме! Паметникът е прекрасен и е на мястото, където трябва да бъде – в сърцето на Шумен и шуменци!

Минувач: Г-жо Лудо Младо, защо Албена Колева трябва да е длъжна да хареса паметника на баща си? Ако въпросното „произведение“ не импонира на вкуса и образованието й, това по какъв начин вреди на обичта й към него?! От позицията на каква вие, г-жа Лудо Младо, ще определяте кой може да бъде дете на големия актьор Тодор Колев?

Огнян Пейчев: Минувач, ако получиш подарък от много специален твой човек и той не ти харесва, запокитваш ли го по него?

Минувач: Тук не става дума за замеряне. Просто на Албена Колева не й харесва паметника и не го крие. Трябва да й признаем, че все пак не беше докрай откровена. Можеше да каже, че е грозен. А в действителност този паметник дори не е грозен, той е чалга. Изхабили са материала за него.

Дани: Права е! Тодор Колев заслужава по-достоен паметник и за тази огромна сума, скулптурата е маскарад. Като професионален музикант мисля, че постановката и на двете му ръце при държането на инструмента е ужасна, както и самата цигулка, на която й липсват съществени детайли. Тодор Колев държеше инструмента правилно. На нейно място и аз нямаше да отида на откриването и се радвам, че трезвата проницателност на дъщеря му може би ще отвори път на замисляне и нови идеи, които по-нататък да се реализират.

Софиянец: Лудо Младо може би се чувства по-достойна да е дъщеря на Тодор Колев?! Щом харесва всякакъв сурогат, стига да е негов паметник…

Христина Дунева-Буюклиева: Ха, та тук за какво достойнство иде реч? При този изказ? Нещо ми се губят някакви години, поне седем начални…

Калина Иванова: Паметникът е откровено грозен, обида за добрия вкус. Думата „вкус“ дори е неуместна.

Огнян Пейчев: Даммм… Трябвало е да позира Владимир Карамазов или кой?

Иван Иванов: Тая се прави на по-велика от баща си, но ако не беше той, тя никога нямаше да стане актриса…

Шуменка: Не мисля, че не сте права, шуменци дори събираха пари в Трънчев и СВА имаше каси, хората събираха пари за паметника, подчертавам шуменци, трябва да сте горда с това и да присъствате на откриването. Това, че е в родния му град, а не в София, сигурно ви дразни, хората в Шумен са с по-ниски доходи и са отделили левче-два за баща ви, защото за тях беше велик актьор и роден в Шумен. Помислете си добре .

Христина Дунева-Буюклиева: Не, действително не мога да повярвам!!! Такова скудоумие цари между коментариите! Сега – уроци по български – не в родният му град, а в родния му град…, щото може да сме много, но баща е само неин!!! Хората в Шумен били с по-ниски доходи от тези в София – явно се базирате на статистиката!!! Но, окей, както е модерно да се казва! Отделили по левче-два, не за баща й (правилното би било за статуята на баща й), достойно, достойно, че дори са се намерили спонсори, кой ще си мисли е друг въпрос. Да не би Тодор Колев да си е избирал да се роди в Шумен? А бе толкова горд с това!!! Жалко, жалко, след последните развития в града Ви изглеждаше да има подем, но уви – скудоумие и българщина по Алеко Константиновски!

Естет: Албена е права! Не знам защо не се направи конкурс за автор на паметника! Ясно защо!

Варненка: Абе, вие сериозно ли? Като не ви харесва – извадете пари от джоба си, направете си КОНКУРС, сложете само една шапка и едни мустачки, че „тъй го правят изкВуството в съвременна Европа“ и… изобщо каквото си искате! А когато някой щедро е платил, за да остави един нов символ в града на един от най-великите ни актьори и така да го съхрани в спомените на поколения шуменци, просто… благодарете!

Бургазлия: Ами нали точно това е ЧАЛГАта, г-жо! Точно това, което сте предположила – този, който щедро плаща, по правило няма абсолютно никакви естетически критерии, по правило плаща на някой некадърен приближен, а клакьорите обявяват резултата за гениален!… Само че точно този продукт е класическата ЧАЛГА!

Тодор: Албена вероятно е засегната от някого. Раздава „интелигентни квалификации“ по простому, обиди наляво, надясно и към Шумен. Сигурно има доста роднини там, че родът на Адама не е малък. Може пък те да харесат паметника и посланието, което той носи повече от нея.

Христина Дунева-Буюклиева: Всъщност, всичко е просто въпрос на усвояване на пари! Не на прикрита под фалшиви (и не особено коректни) думи гордост с Човека, Актьора, и изобщо никой не мисли за художествени стойности… Чух дори, че щяло да има копче, при което да може да се възпроизвежда музиката му! Ужас! При тази отливка! В Пловдив има все още един човек, който „свири“ на латерна“ – ето, това си струва! А Тодор Колев пееше не само „Иръпшаните“, макар че съм съгласна, че това е най-лесният образ за възпроизвеждане, пееше страхотно „Баба ми е фаталната жена“, както и още по-страхотно джаз… Знаехте ли го, шуменци? Простете, ама съм възмутена… Да не говорим за личностните нападки към дъщеря му! Да бъдем българи, все пак?! Достойни такива, не пройдохи…

Отвратително се почувствах, виждайки първо реализацията, а после някои от тези коментарии! Бива ли така? Тодор Колев бе идол за много поколения българи, не само от Шумен, а и от цялата страна, дори и такива в чужбина! Пък и за националистите – дори и за доста поколения цигани! Ок, действително най-удачно би било да бъде представен с този си вид, защото иначе ще затрудни художественото изпълнение. Но по този ли начин? Елементарна отливка, дето да се питаме чия е, ако не сме предварително подготвени…Бог да прости Тодор Колев и вечна му слава!

Ludo Mlado, евентуално госпожо, както са Ви определили останалите коментирали: Как си позволявате да определяте кой чие дете е? Може би Вие, ако сте госпожа, сте сигурна в това, чии деца са Вашите, но, в случай че сте мъж – е доста несигурно. Мястото е прекрасно, паметникът е доста посредствен, действително Тодор Колев заслужаваше повече… А че шуменци го помнят и обичат, окей, както се казва в съвремието, да не мислите, че примерно старозагорци не го помнят и обичат? Мястото може и да е прекрасно избрано, но статуята действително е посредствена, всички очаквахме повече, не само Албена Колева! И колкото и да се потрисате и от моите коментари, както и от нейните, първо помислете как се държите в общественото пространство, а след това коментирайте. За което всички ще бъдем благодарни!

Красимир Крумов: Позицията на Албена Колева е малко фалцетна и високомерна. Тя, като дъщеря на големия актьор и като актриса има една представа за Тодор Колев, един образ, който е запазила или който би искала да имат другите за баща й. Това като желание не може да бъде ограничено. Критиците ще споменават и след години ролята на другаря Топузов като връх в творчеството на баща й на театрална сцена, но масовият почитател на таланта на Тодор Колев е възможно изобщо и никога да не е чувал за „Човекоядката“. Затова пък е очаквал с нетърпение началния час на „Как ще ги стигнем“ или пък си е подпявал на маса „иръпшънските“ песнички на Адама. Няма да забрави и „Господин за един ден“, „Двойникът“, „Опасен чар“. И това е народният образ, на народния не по администрирано звание артист, който не е нужно да се покрива с представата на дъщерята на актьора. В този смисъл статуята в Шумен, за която хора са давали по лев, по два, по пет и кой колкото има, не е отклонение от този образ – така го помнят хората. Колева, като дъщеря и наследник, може, разбира се да вдигне на баща си какъвто паметник желае. В случая с инициативата на шуменци госпожата можеше просто деликатно да замълчи, вместо да мърмори и да предизвиква подобни емоции около името на баща й. Нямало да дойде в Шумен – ако ще.

Огнян Пейчев: Виж, ти… Тодор Колев имал дъщеря. Само че, фамилията Колева изглежда не и е донесла автоматично опасния чар на баща и, щом не съм чувал за нея. Сега има шанс да стане за кратко известна, с неуважението си към уважението ни към баща и.

Александър Караджов: И без Албена Колева ще минем! Да си играе постановката във Варна и да не се занимава, и да не коментира желанието на шуменци. Като не й харесва този в Шумен, да направи паметник на баща си в парка срещу Народния театър, до този на Григор Вачков.

Алекс Косев: Не е на ниво, трябваше и две бири в краката да има…, нищо, ние ще сложим 😉

Дарт Шемет: Това нещо определено е претупано – по шуменски, или просто по български…

Мая Маджарова: Шемет, ако можеш, направи по-хубав! Аз ще съм много щастлива да има и два паметника, и ТВОЯТ да е по-хубав и изпипан по НЕ-български!

Дарт Шемет: Да разбирам, че по-хубав е невъзможен ли?

Мая Маджарова: Разбирай, че когато с такава лекота критикуваш, би било добре, да имаш поне идея как може да стане по-добро, това което критикуваш! Така светът и хората стават по-добри! Нека уважим идеята, труда и духа на хората които са свързани с паметника. Не е трудно!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС