Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Чалгария – от край до край

Карикатура: Ивайло Нинов/Стършел - Чалгария – от край до край

Карикатура: Ивайло Нинов/Стършел

Някакво социологическо проучване за музикалните вкусове на българина отчело, че у нас най-много се слуша народна музика – 26 на сто. Чалга – 21 на сто. Останалите проценти вече са за други стилове – поп, рок, естрада…

Както винаги, данните от проучването могат да се тълкуват най-малко по два начина. Първият (оптимистичният): чалгата не е номер 1, народната музика я изпреварва! Вторият (песимистичният): чалгата е номер 1, тъй като под „народна музика” едва ли интервюираните разбират автентичния български фолклор. По-скоро не различават фолка от поп-фолка (те често се смесват и в музикалната среда) или пък интервюираният се притеснява директно да посочи чалгата…

Както и да тълкуваме, изводът е ясен: нацията ни върви към културата, ама заднешком, обърната гърбом… Джаз и класическа музика слушат 3 на сто от запитаните. Но пък това не е изненада – малка част от населението и в други развити страни ходи на класически концерти, на опера или слуша джаз.

У нас обаче „чалгата” завзема други територии. Тя не е само музикален вкус. Има я и в журналистиката, в литературата, в киното, в театъра… Актьорът, който получава най-високи театрални награди, е едновременно с това лице и глас на реклами за Националната лотария. Неговите артистични заложби се използват за лов на балъци – каква е тогава разликата между „телевизионния” и „телефонния” измамник?… Само, че единият е завършил НАТФИЗ. Представяте ли си Робърт де Ниро в реклама за Американско бинго? Или Леонардо ди Каприо да рекламира Кеш-талони?

Преди време депутатът Валери Симеонов искаше да забрани рекламата на лотарийни игри по телевизията. Остана си само с намерението. Няма да му позволят – в тоя бизнес наистина има печалби за милиони, ама те не са за лековерния народ.

На лековерен народ чалгата му прилича – затова я има най-вече в политиката. Неслучайно родоначалникът на този стил в музиката, в хумора и в телевизията – оня гологлав шоумен, който пее за „едно ферари с цвят червен”, сега тръгна да става политик. Ако се съди по резултатите от допитването, има всички шансове да е успешен.


Източник: в. „Стършел“