Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чалгата закъса, най-сетне! Вече слушаме опера на площада

Тишината в попфолка е мехлем за ушите!

Интересът към оперните представления на "Борис Годунов" пред храма "Александър Невски" бе огромен. - Чалгата закъса, най-сетне! Вече слушаме опера на площада

Интересът към оперните представления на "Борис Годунов" пред храма "Александър Невски" бе огромен.

Попфолкът все повече добива цвят на покойник. Най-известните клубове за чалга в София вече трудно свързват двата края. Срамните времена, когато тези заведения се пръскаха по шевовете и пред входовете им се виеха опашки, явно са пред финал. Вместо да друсат кючеци на площада, българите се завърнаха към цивилизацията и вече слушат опера.

Тишината в попфолка е мехлем за ушите! Музиканти разкриха пред „Площад Славейков“, че певиците на „Пайнер“ са в паника, защото в бизнеса им не останало място за повече от 5-6 имена. Твърдели, че хората не искали да ги слушат, защото са твърде много, а не пеели на живо, а на запис.

Тревогата им е основателна не само заради празните чалготеки, които вече изпитват трудности да си платят месечния наем. Основният източник на доходи в попфолка – градските празници на открито из страната, секна. А преди години общините канеха само чалга и Веселин Маринов, твърдят изпълнители. Чалгата не е желана дори на частни партита, съобщават с радост поп изпълнители.

Чалгата обаче не беше приключена от самосебе си. На нейно място дойде друга чалга – българският хип-хоп.

Но рапът е в клубовете, които не събират повече от 200-300 души. Навалицата, за щастие е другаде. По площадите из всички кътчета на България тази година звучи опера. Чак не е за вярване! Оперните фестивали или просто концерти изживяват небивал ренесанс – още не бяха приключили спектаклите на Софийска опера на площад „Александър Невски“ и директорът й Пламен Карталов вече представяше фестивала „Опера в парка“, който започва на 4 юли с балета „Лебедово езеро“. Тези представления привличат голям брой туристи, защото билетите у нас са далеч по-ниски в сравнение със западните държави. Дестинациите това лято са още Пловдив, Варна и Велико Търново.

Зад големия интерес на публиката към класиката важна роля имат усилията на неколцина музиканти, които се превърнаха в любимци на цяла България. Това са виртуозните цигулари Веско Ешкенази и Васко Василев. Благодарение на изключителния си талант, харизма и внимателния подбор на произведенията, които изпълняват, те превърнаха ходенето на симфонични концерти в мода.

Вероятно това е пътят назад към културата?!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС