Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Чамкория” и „Балканска рапсодия” може да се превърнат във филми

Момчил Карамитев и Китодар Тодоров с проекти за дебют като режисьори

Стара картичка от Чамкория (днес Боровец), докъдето пътува омнибусът на главния герой в романа на Милен Русков - бае Славе. - „Чамкория” и „Балканска рапсодия” може да се превърнат във филми

Стара картичка от Чамкория (днес Боровец), докъдето пътува омнибусът на главния герой в романа на Милен Русков - бае Славе.

Сто двадесет и един филмови проекта кандидатстват за финансиране по различни параметри в първата сесия за Националния филмов център след приемане на Правилника към новия Закон за киноиндустрията, става ясно от документи, публикувани на сайта на НФЦ.

Открояват се обещаващи заглавия и автори. Виктор Божинов, режисьорът на „Възвишение“, кандидатства с проект за филмиране на следващата книга на Милен Русков – „Чамкория“. Продуцентска къща „Синелибри“ пък е заявила желанието си да пресъздаде във филм романа на Мария Касимова-Моасе „Балканска рапсодия“ под режисурата на Димитър Коцев-Шошо. „Остайница“ на Рене Карабаш е в проект с режисьор Костадин Бонев.

Сред дебютните предложения се откроява името на Момчил Карамитев, синът на Апостол Карамитев, който доскоро градеше актьорска кариера в чужбина под името Макс Фрийман. „Купе от трабант“ по сценарий на Сергей Комитски трябва да бъде първият му опит като режисьор в игралното кино. Режисьорски дебют ще се опита да направи и Китодар Тодоров, който е и сред сценаристите на проекта „Париж 18“.

В документалното кино са подадени по-малко проекти – едва 23, макар че със заповед на НФЦ финансирането на документални филми за тази сесия надвишава 2 млн. лв. Със свой проект като сценарист и режисьор се включва Милена Фучеджиева. Не е допуснат до разглеждане проект на създателите на „Умно село“ Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Само един пълнометражен анимационен филм ще се опита да получи финансиране от държавата тази година и само четири кратки до 15 минути.

За копродукции кандидатстват само проекти с външни съпродуценти от Балканите – македонски, сръбски, гръцки и турски, с едно изключение от Литва.

Почти избрани са и художествените комисии, които ще оценяват проектите. За пръв път на тази сесия участващите в тях са избирани чрез жребий от регистрирани експерти. Жребият е теглен, но се очаква много от избраните да се откажат, защото са ангажирани със собствени проекти в надпреварата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах