POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Чамкория“ – първият моноспектакъл на Захари Бахаров

Явор Гърдев няма ексклузивни права за поставянето на романа, чакат се естетически съперници

Захари Бахаров ще излезе пред публиката на Театър „199“ като Славето, шофьора на омнибуса от София до Чамкория, за да ни върне в България от 20-те години. - „Чамкория“ – първият моноспектакъл на Захари Бахаров

Захари Бахаров ще излезе пред публиката на Театър „199“ като Славето, шофьора на омнибуса от София до Чамкория, за да ни върне в България от 20-те години.

Романът „Чамкория“ на Милен Русков ще бъде поставен на театрална сцена от Явор Гърдев, научихме в началото на седмицата. Но това може и да не е единственият спектакъл по книгата. Пред „Площад Славейков“ Русков потвърди новината, че ще има постановка по „Чамкория“ – и това ще бъде моноспектакъл на Захари Бахаров.

Самата драматизация ще е дело на самия Явор Гърдев, Милен Русков няма да е съавтор. Пред нас обясни обаче, че би се включил, „където се налага и ако има голям проблем“.

Писателят уточни, че не е отстъпил ексклузивни права за поставяне на текста на театрална сцена, а само опция за това. Това означава, че ако друг режисьор реши да се заеме с историята, би могъл да влезе в директен естетически сблъсък с Гърдев там, където той е най-силен – на сцената.

Спектакълът, стана вече ясно, ще се появи на сцена по Коледа. Захари Бахаров ще излезе пред публиката в образа на Славето, за да пренесе зрителите на Театър „199“ в България през 20-те години, при събитията около атентата в църквата „Света Неделя“.

По същото време по кината вече ще се върти филм по другия голям роман на Милен Русков – „Възвишение“. Неговата премиера е на 10 ноември. Междувременно и спектакълът на Иван Добчев по същата книга се играе на сцената на Пловдивския театър.

А за онези, които предпочитат да останат в полето на литературата, до края на годината се очаква Русков да издаде „Чамкория“ в нов, съкратен и преработен вариант, събран в един том.

Вижте още: МИЛЕН РУСКОВ СЪКРАЩАВА „ЧАМКОРИЯ“, ИЗЛИЗА В ЕДИН ТОМ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg