Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чанта в клетка вместо крокодил в лондонски зоопарк

Акция против нелегалната търговия с животни

Чантата от крокодилска кожа на мястото на крокодила, който е бил убит, за да бъде ушита. Снимка: ZSL  - Чанта в клетка вместо крокодил в лондонски зоопарк

Чантата от крокодилска кожа на мястото на крокодила, който е бил убит, за да бъде ушита. Снимка: ZSL

Маймуни, пингвини и лъвове са част от емблематичните животни за зоопарка „ZSL“ в Лондон. Но напоследък посетителите се оказват по-впечатлени не толкова от животните, колкото от мълчаливото присъствие на една чанта на мястото на рядък вид крокодил.

Модният аксесоар е изложен в клетката на сиамския крокодил, чийто вид е вписан като критично застрашен. Живото влечуго обаче липсва – в света има останали едва между 500 и 1000 екземпляра от вида, а изчезването им природозащитниците отдават на бракониерство и критично стесняване на хабитата им.

Изложената чанта е направена тъкмо от кожата на сиамски крокодил и се озовава в зоопарка, след като е конфискувана на лондонското летище през 2018 г. Целта ѝ е да демонстрира щетите, които оказва нелегалната търговия с животни и частите от телата им, и да накара посетителите да обърнат внимание на истинската цена на модните аксесоари от естествени кожи.

Чантата е изложена в клетка вече от няколко години, но акцията набра нова популярност в интернет след публикация на посетител в Туитър.

„Чудесно е всички тези фантастични животни да се видят тук, но чантата е тази, която веднага хваща окото на посетителите – споделя доктор Бен Тапли, куратор в отделението на влечуги и земноводни. – Искаме да образоваме нашите посетители и да предизвикаме дискусия. Всяко нещо, което насочва вниманието към нелегалната търговия, е полезно.“

Обичайният хабитат на сиамските крокодили би включвал реки с бавно течение в югоизточна Азия и Индонезия. Но популацията драстично намалява през ХХ век, когато крокодилите се превръщат в плячка заради кожата си, широко търсена за търговски цели, разказва Тапли.

Разкриване на каналите за нелегална търговия е една от каузите, които зоопаркът подкрепя и служителите му подпомагат активно полицейските акции по въпроса, отбелязват от институцията. В „ZSL“ има няколко критично застрашени видове и голяма част от тях представляват интерес за бракониерите. От 2000 г. насам на територията на зоопарка са били настанени над 3000 животни, конфискувани от митническите служби на Великобритания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90