Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чанта за път на Мария Антоанета продадена на търг за €43 хил.

Наддаване за сувенири от живота на гилотинираната кралица

Портрет на Мария Антоанета, рисуван от Елизабет Виже льо Брюн през 1778 г. Днес картината се съхранява в Берлинската художествена галерия. Репродукция: Уикипедия - Чанта за път на Мария Антоанета продадена на търг за €43 хил.

Портрет на Мария Антоанета, рисуван от Елизабет Виже льо Брюн през 1778 г. Днес картината се съхранява в Берлинската художествена галерия. Репродукция: Уикипедия

Чанта за път, използвана от Мария Антоанета, е продадена за 43 750 евро на търг, провел се на 24 май, неделя. Аукционът с вещи на кралицата от дома ѝ във Версай е организиран от френската тръжна къща „Osenat“.

Очакванията били кожената чанта с надпис „Стая номер 10 на кралицата“ да донесе между 8 и 10 хил. евро, отбелязва „Гардиън“. Но за аксесоара била предложена пет пъти по-висока цена.

Кърпичка, използвана на коронацията на родената в Австрия кралица, която по-късно става жертва на Френската революция, също надвишава няколко пъти очакваната сума. Бродирана с корона от листа и букет от рози в средата, кърпата отива при нов собственик срещу 14 500 евро.

На търга е предложено и снопче коса на съпруга ѝ Луи XVI, също гилотиниран по време на Френската революция. Кичурът, съхранява в медальон с формата на сърце, е продаден за 4 хил. евро.

Наддаването за сувенирите от живота на Мария Антоанета, както на живо в тръжната къща, така и по телефона, и по интернет, е било далеч по-разгорещено от предвиденото, коментират от аукционната къща.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах