Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чапа избран да вае Алеко и Бай Ганьо за бул. „Витоша“

Ще прави паметника от претопени гилзи

Георги Чапкънов ще създаде поредния паметник за центъра на София. - Чапа избран да вае Алеко и Бай Ганьо за бул. „Витоша“

Георги Чапкънов ще създаде поредния паметник за центъра на София.

„Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим!” Помните тази реплика на Алековия герой Бай Ганьо, нали? Тя ще е ключова и за паметника на Щастливеца в пешеходната зона на бул. „Витоша”.

Конкурсът на Софийската община за скулптурна композиция „Алеко Константинов” приключи. Победител е колектив „Круша” – такова кодово название си избраха ваятелят Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов.

Във варианта на Чапа писателят и Бай Ганьо стоят на една маса. Алеко гледа замислен към планината, а героят му аха-аха да му подаде едра круша.

Фигурите ще бъдат изляти от претопени гилзи, съобщи зам-кметът Тодор Чобанов. По думите му направата на паметника ще излезе до 80 000 лева. В тази сума влиза и наградата от 2000 лева, която се полага на екип „Круша”.

Проектът на Чапкънов  спечели правото да бъде изваян и поставен на столичния бул. "Витоша".

Проектът на Чапкънов спечели правото да бъде изваян и поставен на столичния бул. „Витоша“.

В конкурентния колектив „Алеко” влизат архитект Светла Дянкова и скулпторът Неделчо Костадинов. Тяхната утешителна награда е 1500 лева. Във варианта им писателят е седнал, а до него в цял ръст, нарамил дисагите се извисява Бай Ганьо.

Утешителната награда за този вариант е 1500 лв.

Утешителната награда за този вариант е 1500 лв.

Според журито проектът „Круша” предлага ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално. Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул. „Витоша”, като ще даде възможност на преминаващите да „общуват” с образите от композицията”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90