VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Чапа качва Манев на пиедестал

Скулпторът вае живописеца по снимки, паметникът ще бъде в галерията в Чирпан

Ескизът на Чапкънов за паметника на Никола Манев в Чирпан. Снимка: Личен архив - Чапа качва Манев на пиедестал

Ескизът на Чапкънов за паметника на Никола Манев в Чирпан. Снимка: Личен архив

Година след смъртта си художникът Никола Манев ще „оживее” в бронз изпод ръцете на скулптора Георги Чапкънов. В момента Чапа вае живописеца по снимки с намерението да го качи на пиедестал. Паметникът на Манев ще бъде поставен в двора на галерията в Чирпан, която той създаде и дари на града.

„Откриването е планирано за края на август или първите седмици на септември, зависи кога ще е готов Чапа”, каза за „Площад Славейков“ Александър Манев – син на художника и двигател на начинанието.

Първоначалната идея на Чапкънов е Манев да държи в дясната си ръка четка, а с лявата да прави жеста „ОК”. На ескиза художникът не е изобразен в цял ръст, фигурата му свършва в горната част на бедрата и преминава в постамента. Чапа не разкрива дали този вариант ще остане финален.

Близките на Манев смятат, че в скицата скулпторът е уловил много добре израза на лицето му, както и жестовете на ръцете. Самият художник често повтаряше:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Живея от трите си пръста на дясната ръка. С тях държа четката”.

В момента картини на Никола Манев могат да се видят в постоянните му експозиции с дарения в Чирпан, Ловеч и Орешака, както и в галерия „Боев” в Пазарджик. Там до края на месеца творбите на покойния художник са изложени заедно с тези на Лъчезар Ошавков, с когото двамата бяха свързани в 70-годишно приятелство.

На тази картина Лъчезар Ошавков е нарисувал себе си и Никола Манев, с когото бяха приятели 70 години.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg