Чапа качва Манев на пиедестал

Скулпторът вае живописеца по снимки, паметникът ще бъде в галерията в Чирпан

Ескизът на Чапкънов за паметника на Никола Манев в Чирпан. Снимка: Личен архив - Чапа качва Манев на пиедестал

Ескизът на Чапкънов за паметника на Никола Манев в Чирпан. Снимка: Личен архив

Година след смъртта си художникът Никола Манев ще „оживее” в бронз изпод ръцете на скулптора Георги Чапкънов. В момента Чапа вае живописеца по снимки с намерението да го качи на пиедестал. Паметникът на Манев ще бъде поставен в двора на галерията в Чирпан, която той създаде и дари на града.

„Откриването е планирано за края на август или първите седмици на септември, зависи кога ще е готов Чапа”, каза за „Площад Славейков“ Александър Манев – син на художника и двигател на начинанието.

Първоначалната идея на Чапкънов е Манев да държи в дясната си ръка четка, а с лявата да прави жеста „ОК”. На ескиза художникът не е изобразен в цял ръст, фигурата му свършва в горната част на бедрата и преминава в постамента. Чапа не разкрива дали този вариант ще остане финален.

Близките на Манев смятат, че в скицата скулпторът е уловил много добре израза на лицето му, както и жестовете на ръцете. Самият художник често повтаряше:

„Живея от трите си пръста на дясната ръка. С тях държа четката”.

В момента картини на Никола Манев могат да се видят в постоянните му експозиции с дарения в Чирпан, Ловеч и Орешака, както и в галерия „Боев” в Пазарджик. Там до края на месеца творбите на покойния художник са изложени заедно с тези на Лъчезар Ошавков, с когото двамата бяха свързани в 70-годишно приятелство.

На тази картина Лъчезар Ошавков е нарисувал себе си и Никола Манев, с когото бяха приятели 70 години.

Избрано

#ИскаПлаче

OPERA OPEN