Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Чапа качва Манев на пиедестал

Скулпторът вае живописеца по снимки, паметникът ще бъде в галерията в Чирпан

Ескизът на Чапкънов за паметника на Никола Манев в Чирпан. Снимка: Личен архив - Чапа качва Манев на пиедестал

Ескизът на Чапкънов за паметника на Никола Манев в Чирпан. Снимка: Личен архив

Година след смъртта си художникът Никола Манев ще „оживее” в бронз изпод ръцете на скулптора Георги Чапкънов. В момента Чапа вае живописеца по снимки с намерението да го качи на пиедестал. Паметникът на Манев ще бъде поставен в двора на галерията в Чирпан, която той създаде и дари на града.

„Откриването е планирано за края на август или първите седмици на септември, зависи кога ще е готов Чапа”, каза за „Площад Славейков“ Александър Манев – син на художника и двигател на начинанието.

Първоначалната идея на Чапкънов е Манев да държи в дясната си ръка четка, а с лявата да прави жеста „ОК”. На ескиза художникът не е изобразен в цял ръст, фигурата му свършва в горната част на бедрата и преминава в постамента. Чапа не разкрива дали този вариант ще остане финален.

Близките на Манев смятат, че в скицата скулпторът е уловил много добре израза на лицето му, както и жестовете на ръцете. Самият художник често повтаряше:

Америка за България

„Живея от трите си пръста на дясната ръка. С тях държа четката”.

В момента картини на Никола Манев могат да се видят в постоянните му експозиции с дарения в Чирпан, Ловеч и Орешака, както и в галерия „Боев” в Пазарджик. Там до края на месеца творбите на покойния художник са изложени заедно с тези на Лъчезар Ошавков, с когото двамата бяха свързани в 70-годишно приятелство.

На тази картина Лъчезар Ошавков е нарисувал себе си и Никола Манев, с когото бяха приятели 70 години.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах