Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чапкънов и вандалите около площад „Славейков”

Не са посягали само на едно негово произведение в скулптурната му градина на открито в района (снимки)

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от прочутата композиция на столичния площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Чапкънов и вандалите около площад „Славейков”

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от прочутата композиция на столичния площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Районът около столичния площад „Славейков” е толкова гъсто населен с произведения на Георги Чапкънов, че прилича на изложба на открито на известния скулптор. И в един или друг момент повечето от тях са били жертва на вандали, някои – дори повече от веднъж.

На самия площад има две работи на Чапа – пейката с баща и син Славейкови, откъдето вчера изчезна бастунът, изкривен преди няколко години – и колоната с влюбените пеперуди пред Градската библиотека, незабелязвана от много граждани. Днес тя липсва, но няма повод за тревоги – от Община ни обясниха, че е прибрана на отговорно съхранение в началото на обновяването на площада. Ще бъде върната на мястото ѝ през 2020 г., когато приключи ремонтът и на сградата на библиотеката.

Вижте още: ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ ОСТАНА БЕЗ БАСТУН

Тук, вляво от входа на библиотеката, се намираше пилонът с влюбените пеперуди. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малко по-надолу по ул. „Солунска”, в средата на площад „Райко Даскалов” (известен на по-старите софиянци като Такевата градинка), има каменна чешма, увенчана със скулптура на голо момиче върху бягащ бик. Това е пресътвореният от скулптора древногръцки мит за „Отвличането на Европа”. След дълго отсъствие пластиката се завърна в градинката през лятото на 2018-а. Една нощ преди десет години тя бе откъртена от чешмата от вандали (творбата е твърде тежка за сам човек) и при падането ръката на Европа се отчупи.

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЕВРОПА В ТАКЕВАТА ГРАДИНКА

По косата и крака на Европа има следи от жълта и синя боя. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако излезете от градинката и тръгнете по ул. „Ангел Кънчев” към площад „Гарибалди”, след по-малко от минута ще стигнете до къщата на „Ангел Кънчев” 3, където няма нищо от Георги Чапкънов (простреляният Пегас пред съседния вход, в памет на убитите български поети, е направен от Валентин Старчев). През 80-те обаче, там имаше и една разкошна бронзова композиция – колона в основата на парапета на стълбите пред къщата, обвита с бръшлян, в който се криеха птички, гущерчета, пеперуди… и змийче-усойниче най-отгоре… Една по една животинките започнаха да изчезват, докато накрая авторът не демонтира опосканата колона.

„Дървото на живота” сподели съдбата на някои други дървета от площад Славейков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Съвсем близо до площад „Славейков”, но в противоположната посока, е Градската градина. Там скулптури много, особено около Софийската градска художествена галерия, но гимнастичката, обливана от струите във фонтана, е една от най-популярните и любимка на фотографите. През ноември 2017 г. тя пострада, повалена от млад опиянен почитател, покатерил се върху нея, за да се снима в 4 ч. сутринта. Сред поправка на щетите, през следващото лято бе върната на мястото ѝ. Това бе единственият случай (с произведение на Чапа) при което вандалът бе разпознат от полицията и заловен.

ГИМНАСТИЧКАТА НА ЧАПА СЪЗДАДЕНА ЗА САМАРАНЧ И БАТЕТО

От няколко дни Гимнастичката е на сухо. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Последната Чапкънова работа е и най-новата в района. Паметникът с необичайно малки размери на Джузепе Гарибалди се намира на едноименния площад от 2010 г. Двуфигурната композиция представя италианския революционер на кон, изправен на задните си крака (коня), с гола сабя в ръка (революционера). Дали заради високата колона, или защото е единственият оригинален паметник на конник от български автор в София (макар и ездачът да е италианец), вандали досега не са му посягали.

Гарибалди – твърде висок за вандалите? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90