Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ново оправдание да продължат „Фугата на Графа“?

Чапкънов: Статуята с баща и син Славейкови няма нужда от ремонт

Бронзовата пейка с баща и син Славейкови преди да бъде транспортирана от площад „Славейков“ в началото на май 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ново оправдание да продължат „Фугата на Графа“?

Бронзовата пейка с баща и син Славейкови преди да бъде транспортирана от площад „Славейков“ в началото на май 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Граф Игнатиев“ би трябвало да е готов, след като 28 май бе обявен от кмета Йорданка Фандъкова за последен ден за ремонта. Площад „Славейков“ обаче далеч не е завършен, има редица още неща за оправяне. И без да споменаваме зле наредените плочки, липсват щандовете за книги, обещаната чешмичка – и най-важното: емблематичната бронзова пейка на баща и син Славейкови. Според инж. Даниел Евлогиев, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в Столична община, предстои реставрация на скулптурата и след месец ще я върнят на площада.

В началото на ремонта на „Графа“ преди повече от година произведението на Георги Чапкънов бе опаковано и прибрано в склад. Скулптурата напусна площада в перфектен вид, затова решихме да разберем от самия автор дали творбата не е била повредена по време на транспортирането. Според Чапкънов скулптурата е в отличен вид, „няма никаква нужда от реставрация“ – и до ден-два може да бъде монтирана на площад „Славейков“.

В такъв случай няма обяснение за оповестеното в редица медии забавяне с цял месец на монтажа. За причината може само да гадаем – дали скулптурата няма да послужи за ново оправдание, или е нещо друго. Изглежда последният акорд от изпълнението „Фугата на Графа“, както премиерът кръсти темата за ремонта, скоро няма да прозвучи.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3