Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ново оправдание да продължат „Фугата на Графа“?

Чапкънов: Статуята с баща и син Славейкови няма нужда от ремонт

Бронзовата пейка с баща и син Славейкови преди да бъде транспортирана от площад „Славейков“ в началото на май 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ново оправдание да продължат „Фугата на Графа“?

Бронзовата пейка с баща и син Славейкови преди да бъде транспортирана от площад „Славейков“ в началото на май 2018-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Граф Игнатиев“ би трябвало да е готов, след като 28 май бе обявен от кмета Йорданка Фандъкова за последен ден за ремонта. Площад „Славейков“ обаче далеч не е завършен, има редица още неща за оправяне. И без да споменаваме зле наредените плочки, липсват щандовете за книги, обещаната чешмичка – и най-важното: емблематичната бронзова пейка на баща и син Славейкови. Според инж. Даниел Евлогиев, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в Столична община, предстои реставрация на скулптурата и след месец ще я върнят на площада.

В началото на ремонта на „Графа“ преди повече от година произведението на Георги Чапкънов бе опаковано и прибрано в склад. Скулптурата напусна площада в перфектен вид, затова решихме да разберем от самия автор дали творбата не е била повредена по време на транспортирането. Според Чапкънов скулптурата е в отличен вид, „няма никаква нужда от реставрация“ – и до ден-два може да бъде монтирана на площад „Славейков“.

В такъв случай няма обяснение за оповестеното в редица медии забавяне с цял месец на монтажа. За причината може само да гадаем – дали скулптурата няма да послужи за ново оправдание, или е нещо друго. Изглежда последният акорд от изпълнението „Фугата на Графа“, както премиерът кръсти темата за ремонта, скоро няма да прозвучи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах