Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чърчил – бобърът, запушил бента на историята

Кметът на Лондон Борис Джонсън разказва по нов начин биографията на големия британски лидер

Книгата разглежда различни аспекти на колоритния Чърчил – противоречивите му мнения, заразителната му дързост, завладяващото сладкодумие, несравнимата стратегическа мисъл, дълбоката му човечност. - Чърчил – бобърът, запушил бента на историята

Книгата разглежда различни аспекти на колоритния Чърчил – противоречивите му мнения, заразителната му дързост, завладяващото сладкодумие, несравнимата стратегическа мисъл, дълбоката му човечност.

„Чърчил е живото доказателство и звучният шамар в лицето на всички, които смятат, че историята е просто разказ за развитието на някакви огромни и безлични икономически сили“, казва за прочутия английски лидер кметът на Лондон Борис Джонсън. „Факторът Чърчил. Как един човек промени историята“, ознаменувала 50-ата годишнина от смъртта му, излиза и на български език от изд. „Хермес“ на 15 октомври.

FAKTORUT CHURCHILДжонсън посвещава труда си на един от най-големите политици не само на миналия век, но и на всички времена, като му рисува пъстър портрет, отсявайки фактите от митовете. Книгата разглежда различни аспекти на неговата колоритна личност – противоречивите му мнения, заразителната му дързост, завладяващото сладкодумие, несравнимата стратегическа мисъл, дълбоката му човечност.

„Факторът Чърчил“ не е подредена хронологично, а тематично – представени са човекът на словото, прецизно създаващ вдъхновяващите си речи; политикът реформатор в здравеопазването, образованието и социалното подполагане; Чърчил – съпругът; главнокомандващият, впускащ се безсташно на бойното поле, въпреки ненавистта си към войната; човекът, по чиято идея е създаден танкът; човекът, начертал съвременната карта не само на Европа, но и на света.

„Едно проучване, проведено наскоро сред младите хора, показа, че болшинството от тях смятат, че Чърчил е… куче – разказва Джонсън в интервю покрай издаването на книгата. – Това е наистина ужасно, особено като се има предвид, че светът, какъвто го познаваме, нямаше да съществува без намесата на Чърчил.“

„Чърчил е живото доказателство и звучният шамар в лицето на всички, които смятат, че историята е просто разказ за развитието на някакви огромни и безлични икономически сили“, казва за прочутия английски лидер кметът на Лондон Борис Джонсън.

„Чърчил е живото доказателство и звучният шамар в лицето на всички, които смятат, че историята е просто разказ за развитието на някакви огромни и безлични икономически сили“, казва Джонсън.

Лондонският кмет, който управлява британската столица от 2008 г. насам, разказва, че Чърчил е човекът, променил историята – както и е назовал книгата си. Според него еднолично благодарение на политика Великобритания през май 1940 г. е обявила война на Германия, което е довело и впоследствие до „дерайлирането на нацисткия локомотив“; той също е спомогнал изобщо за включването на Съединените щати във войната.

„Чърчил е бобърът, който е запушил бента на историята – казва Борис Джонсън. – Той е бил пиронът, на който съдбата е закачила палтото си. Без него политическата карта не само на Европа, но и на света, щеше да изглежда различно.“

Авторът разглежда внимателно и журналистическата кариера на Чърчил – военните му репортажи от редица горещи точки на света, написани на жив и ясен език, и досега се смятат за образец в професията. Джонсън напомня, че политикът е написал повече дума не само от Дикенс или от Шекспир, но и от двата общо. А освен това напомня, че има и Нобелова награда за литература от 1953 г.

„Интригуваща и забавна книга за постиженията на един от най-великите политици – пише в отзива си за биографията „Обзървър“. – В този жив и увлекателен разказ Джонсън умело вплита истории за война, политика и личен живот.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС