Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чарли, който обича да стои зад камерата

Христо Илиев празнува 75 години с най-новите си филми за два стари дъба - онзи, от който се правят плакати за защита на природата, и другият на име Иво Хаджимишев

Рожден ден празнува Чарли (вляво), но овации ще приемат вероятно и останалите двама приятели от неразделното трио - Джони Пенков и Джеки Стоев (отляво надясно). - Чарли, който обича да стои зад камерата

Рожден ден празнува Чарли (вляво), но овации ще приемат вероятно и останалите двама приятели от неразделното трио - Джони Пенков и Джеки Стоев (отляво надясно).

Христо Илиев-Чарли – големият български документалист и сценарист, стана на 75 години. И разбира се ще почерпи с кино – тази вечер в „Одеон“ той кани приятели и почитатели да видят два негови филма.

От 18 ч. Чарли ще покаже гротеската „Старият дъб“ – 10-минутен разказ в защита на природата. Старият дъб, който десетки години е давал приют на насекоми и птици, правел е сянка на животни и хора, красял е родната природа, се превръща в… плакати за защита на природата. Христо Илиев е режисьор и сценарист, Пламен Герасимов – оператор на филма.

Веднага след това Чарли ще разкаже и историята на Иво Хаджимишев „Светлина от сенки“. Фотографът произхожда от буржоазно семейство. Неговият дядо е пълномощен министър в пет европейски държави. Баща му Михаил Хаджимишев е оперен режисьор, а майка му Ани – сценограф. Ще видим много от говорящите снимки на Хаджимишев, запечатал превръщането на красиви природни пейзажи в застроени урбанистични джунгли и обратното – как пусти и безлични местности стават райски кътчета.

Чарли присъства и като актьор в киното – във филма „Дрямка“, но осъзнава, че е много по-хубаво да стои зад камерата и да разказва истории – като патилата на Спас и Нели, „Само джаз“, „Вечният музикант“, „Разводи, разводи“…

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg