Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Част от Дунавския лимес става световно културно наследство

Статут от ЮНЕСКО за границата на Римската империя на територията на днешни Германия, Австрия и Словакия. Без България

Останки от християнска църква в крепостта Дуросторум в Силистра - Част от Дунавския лимес става световно културно наследство

Останки от християнска църква в крепостта Дуросторум в Силистра

Частта от Дунавския лимес, минаваща от Бавария в Германия през Австрия и достигаща до Словакия, влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Решението бе взето на проведената в петък, 30 юли, 44-а сесия на Комисията за световно наследство на организацията в град Фуджоу, Китай.

ЮНЕСКО включва Дунавския лимес като част от границите на Римската империя в списъка си със световно наследство след съвместна кандидатура на Германия, Австрия и Словакия. Решението трябваше да бъде взето още в понеделник, но се забави, след като Унгария, която първоначално също участваше в общото предложение, се оттегли, отбелязва баварската радиостанция „BR24“. По-рано през седмицата, във вторник, в списъка на ЮНЕСКО е влязъл и Долногерманският лимес.

Организацията занапред ще работи за това целият лимес да получи статут на световно наследство. Цялата линия на границата на Древната Римска империя е дълга над 5000 километра и се разполага от Великобритания през Централна и Източна Европа до Черно море и от Близкия изток до Северна Африка.

Обектът „Границите на Римската империя“, създаден от ЮНЕСКО през 2005-а с прибавянето на Горногерманско-ретиев лимес в списъка на организацията към вече вписания Адрианов вал в Англия, представлява най-мащабният единичен обект на световното културно наследство в Европа. През 2008-а към него е прибавен и Антониновият вал в Шотландия. С последните решения от тази седмица статут на световно наследство има цялата линия на границата на Римската империя от Шотландия до Словакия.

Дунавският лимес представлява външния отбранителен пръстен на Римската империя, създаден от императорите Домициан и Траян. Целта му е да ограничава и спира варварските нашествия от север и изток и се е състои от множество крепости, разположени по поречието на река Дунав. Дължината му е 2852 км. В някои от крепостите, като Нове на нашия бряг, са разположени римски легиони.

Много останки от Римския лимес, като крепостни стени, ровове и кули, са запазени и до днес. Крепостите на територията на България засега не влизат в списъка на ЮНЕСКО като част от обекта.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ С НАЙ-МНОГО РИМСКИ КРЕПОСТИ ПО ДУНАВА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС