Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Частните промоутъри искат отстъпки заради провалените концерти

Нека да се защитим заедно, но нека всички да са наясно, че ще понесем загуби, обясни министърът на културата

Саксофонистката Кенди Дълфър на джаз-фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Частните промоутъри искат отстъпки заради провалените концерти

Саксофонистката Кенди Дълфър на джаз-фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отстъпки поискаха частните организатори на концерти днес на среща с министъра на културата Боил Банов. Повод за срещата бе апелът на сдружение „Сцена Музика“ в отворено писмо държавата да не обещава от тяхно име, че парите за билети ще бъдат върнати на зрителите за отменените заради коронавируса концерти. Промоутърите твърдят, че тези пари вече са инвестирани в редица разходи около събитията и връщането им ще създаде опасност да фалират. 

Вижте още: „НЯМА КАК ДА ВРЪЩАМЕ ПАРИ НА ПУБЛИКАТА ЗА ЧАСТНИ КОНЦЕРТИ“

Министърът обсъди с представителите на „Сцена Музика“ мерките за справяне с COVID-19 и те се съгласиха с него, че при създалата се ситуация най-важното е да се опази здравето на хората. Организаторите обясниха на Боил Банов, че нямат гаранции, че разходите им ще бъдат покрити в случай на отлагане на концерти или отказ на участие на изпълнител, защото се налага да правят и допълнителни разходи за реклама, самолетни билети, хонорари, наем на зали и др.

Д-р Емил Илиев, организатор на джаз-фестивала в Банско и представител на „Сцена Музика“, заяви от името на сдружението молба за съдействие за някои отстъпки, които ще облекчат финансово организаторите – например да бъде намален процентът за авторски права, залите да проявят да направят график за нови дати, съобразени с възможностите на промоутърите, както и да не изискват авансово плащане за наем.

Фантастико

Боил Банов заяви, че най-разумното би било да се седне на една маса и всички, ангажирани с проблема, да обсъдят мерки за преминаване през кризата:

„Всяка от ангажираните страни по казуса да мотивира своите искания и да направи своите отстъпки, за да може заедно да се защитим. Всички трябва да са наясно, че ще понесат загуби. Аз съм за това да се събираме и да дискутираме. Да си помогнем всички заедно да преминем през това предизвикателство и да възстановим позициите си. Осъзнавам го и съм готов да бъда медиатор, за да запазим културата“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах