Частните промоутъри искат отстъпки заради провалените концерти

Нека да се защитим заедно, но нека всички да са наясно, че ще понесем загуби, обясни министърът на културата

Саксофонистката Кенди Дълфър на джаз-фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Частните промоутъри искат отстъпки заради провалените концерти

Саксофонистката Кенди Дълфър на джаз-фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отстъпки поискаха частните организатори на концерти днес на среща с министъра на културата Боил Банов. Повод за срещата бе апелът на сдружение „Сцена Музика“ в отворено писмо държавата да не обещава от тяхно име, че парите за билети ще бъдат върнати на зрителите за отменените заради коронавируса концерти. Промоутърите твърдят, че тези пари вече са инвестирани в редица разходи около събитията и връщането им ще създаде опасност да фалират. 

Вижте още: „НЯМА КАК ДА ВРЪЩАМЕ ПАРИ НА ПУБЛИКАТА ЗА ЧАСТНИ КОНЦЕРТИ“

Министърът обсъди с представителите на „Сцена Музика“ мерките за справяне с COVID-19 и те се съгласиха с него, че при създалата се ситуация най-важното е да се опази здравето на хората. Организаторите обясниха на Боил Банов, че нямат гаранции, че разходите им ще бъдат покрити в случай на отлагане на концерти или отказ на участие на изпълнител, защото се налага да правят и допълнителни разходи за реклама, самолетни билети, хонорари, наем на зали и др.

Д-р Емил Илиев, организатор на джаз-фестивала в Банско и представител на „Сцена Музика“, заяви от името на сдружението молба за съдействие за някои отстъпки, които ще облекчат финансово организаторите – например да бъде намален процентът за авторски права, залите да проявят да направят график за нови дати, съобразени с възможностите на промоутърите, както и да не изискват авансово плащане за наем.

Америка за България

Боил Банов заяви, че най-разумното би било да се седне на една маса и всички, ангажирани с проблема, да обсъдят мерки за преминаване през кризата:

„Всяка от ангажираните страни по казуса да мотивира своите искания и да направи своите отстъпки, за да може заедно да се защитим. Всички трябва да са наясно, че ще понесат загуби. Аз съм за това да се събираме и да дискутираме. Да си помогнем всички заедно да преминем през това предизвикателство и да възстановим позициите си. Осъзнавам го и съм готов да бъда медиатор, за да запазим културата“.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg