Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Частните промоутъри искат отстъпки заради провалените концерти

Нека да се защитим заедно, но нека всички да са наясно, че ще понесем загуби, обясни министърът на културата

Саксофонистката Кенди Дълфър на джаз-фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Частните промоутъри искат отстъпки заради провалените концерти

Саксофонистката Кенди Дълфър на джаз-фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отстъпки поискаха частните организатори на концерти днес на среща с министъра на културата Боил Банов. Повод за срещата бе апелът на сдружение „Сцена Музика“ в отворено писмо държавата да не обещава от тяхно име, че парите за билети ще бъдат върнати на зрителите за отменените заради коронавируса концерти. Промоутърите твърдят, че тези пари вече са инвестирани в редица разходи около събитията и връщането им ще създаде опасност да фалират. 

Вижте още: „НЯМА КАК ДА ВРЪЩАМЕ ПАРИ НА ПУБЛИКАТА ЗА ЧАСТНИ КОНЦЕРТИ“

Министърът обсъди с представителите на „Сцена Музика“ мерките за справяне с COVID-19 и те се съгласиха с него, че при създалата се ситуация най-важното е да се опази здравето на хората. Организаторите обясниха на Боил Банов, че нямат гаранции, че разходите им ще бъдат покрити в случай на отлагане на концерти или отказ на участие на изпълнител, защото се налага да правят и допълнителни разходи за реклама, самолетни билети, хонорари, наем на зали и др.

Д-р Емил Илиев, организатор на джаз-фестивала в Банско и представител на „Сцена Музика“, заяви от името на сдружението молба за съдействие за някои отстъпки, които ще облекчат финансово организаторите – например да бъде намален процентът за авторски права, залите да проявят да направят график за нови дати, съобразени с възможностите на промоутърите, както и да не изискват авансово плащане за наем.

Боил Банов заяви, че най-разумното би било да се седне на една маса и всички, ангажирани с проблема, да обсъдят мерки за преминаване през кризата:

„Всяка от ангажираните страни по казуса да мотивира своите искания и да направи своите отстъпки, за да може заедно да се защитим. Всички трябва да са наясно, че ще понесат загуби. Аз съм за това да се събираме и да дискутираме. Да си помогнем всички заедно да преминем през това предизвикателство и да възстановим позициите си. Осъзнавам го и съм готов да бъда медиатор, за да запазим културата“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС