Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чавдар Николов за премиера: Каза за новия ми договор, чакам инструкции за карикатура

Според Бойко Борисов художникът трябва да му е благодарен, че ще получава повече пари

Чавдар Николов описа сложната ситуация около поканата да се върне обратно в Нова с нова карикатура, публикувана във Фейсбук. - Чавдар Николов за премиера: Каза за новия ми договор, чакам инструкции за карикатура

Чавдар Николов описа сложната ситуация около поканата да се върне обратно в Нова с нова карикатура, публикувана във Фейсбук.

Кратка, но остра задочна словесна престрелка тече между карикатуриста Чавдар Николов и премиера Бойко Борисов в продължаващата сага с изтритите, а после възстановени видео рисунки на художника в сайтовете на Нова телевизия.

В понеделник вечер пред Цветанка Ризова по Би Ти Ви Борисов заяви, че скандалът всъщност е направил услуга на карикатуриста. Премиерът коментира, че „наскоро“ Николов се сдобил с нов договор с Нова телевизия срещу месечна заплата от 4700 лева, така че сигурно художникът му е благодарен. Борисов се пошегува, че е възможно вече да бъде рисуван от Николов с коса.

Самият Чавдар Николов обаче все още не е запознат с въпросния нов договор. Във вторник сутринта той публикува във Фейсбук нова карикатура, придружена от кратък текст:

„Седмицата на преговорите: Борисов снощи каза какъв договор са ми подготвили от Нова. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура.“

Преди няколко дни изненадващо видео карикатура на Чавдар Николов, осмиваща Бойко Борисов, бе свалена от всички сайтове в медийната група на Нова телевизия – заедно с всичките му останали работи там. След като часове наред от медията нямаше официална позиция за случилото се, към края на работния ден оттам обявиха, че не ставало дума за цензура, а за изтекъл договор на художника. По-късно карикатурите бяха възстановени. Това се случи, малко след като министър-председателят обяви изтриването на видеото като удар от Нова тв лично срещу него.

На протеста в подкрепа на Чавдар Николов в петък той заяви пред журналисти, че е получил покана да се върне в Нова телевизия и че обмисля предложението.

Вижте още: ПРЕГОВОРИ В НОВА ЗА ГРАНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА

Парадоксалната ситуация е описана от художника в новата му карикатура – на него той стои пред затворената врата на медията и пита какво става с новия договор.

„Последни детайли и подписваме с премиера“, отвръщат отвътре.


Всичко по темата Заличените карикатури“

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90