Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чавдар Николов: Май се разделяме завинаги с Нова

Изглежда свинските опашки влияят много лошо на диктаторите, казва авторът на изтритата карикатура „Конска опашка vs Свинска опашка“

Карикатуристът Чавдар Николов, снимка: Емил Георгиев - Чавдар Николов: Май се разделяме завинаги с Нова

Карикатуристът Чавдар Николов, снимка: Емил Георгиев

Май се разделяме завинаги с Нова телевизия, сподели пред „Площад Славейков“ карикатуристът Чавдар Николов. Новата му видео карикатура, излъчена днес в сутрешното предаване „Здравей, България“, може би ще се окаже последна – защото бе свалена от сайтовете на „Нова броудкастинг груп“ и на „Нет.инфо“ около 2 часа след публикуването й. Обяснение художникът все още не е получил.

Клипът започва с надпис „681 Конска опашка“ и образа на хан Аспарух, който развява знаме с конска опашка – символ на прабългарите. Следва надписът „2016 Свинска опашка“ и образът на Бойко Борисов, а зад него Динко и останалите ловци на мигранти от границата. Премиерът развява не знаме, а „свинска опашка“. Облечен е с анцуг, а на гърдите му вместо SAMSUNG пише NESAMSUM.

Малко след като видеото бе изтрито, заличени се оказаха всички карикатури на Николов във въпросните сайтове. Остана единствено в пълния запис на предаването „Здравей, България“. Но след реакцията на Нова и Нет.инфо видеоклипът започна да се разпространява мълниеносно в други сайтове.

„Ани Цолова тази сутрин анонсира карикатурата с думите, че Чавдар Николов отново е в десетката, каза „Разделяме се за кратко“. А то се оказа, че карикатурата може да е в десетката, но май се разделяме завинаги – коментира пред „Площад Славейков“ карикатуристът. – Досега не сме имали никакви проблеми, работили сме прекрасно – никога не са правили никакви забележки, намек дори, не са ми определяли темата, не са казвали: „Не може ли нещо друго…“, винаги аз определях темата. Викам: „Абе, какво става, в България ли живея, къде съм…?!“.

След като бе свалена карикатурата „Конска опашка vs Свинска опашка“, Чавдар Николов написал официално писмо до Дидие Щосел – управител на „Нова броудкастинг груп“, и до Христо Христов – управител на Нет.инфо. По договор видеокарикатурата му трябва да бъде качена в цялата мрежа на Нет.инфо – Дарик нюз, Vbox7, Вести и abv.bg. Отговор от Щосел все още няма, но от Христов отговор е получен в 18,50 ч. тази вечер и гласи, че са си правили регулярни статистики и резултатите не достигали планираното ниво. Затова му предлагат да направят негов специален канал – с цялото досегашно съдържание, което той да управлява самостоятелно. Това било бизнес решение на Нет.инфо и нямало общо с политиката на „Нова броудкастинг груп“ и съдържанието на конкретната карикатура, излъчена на 13 април.

От Дидие Щосел отговор няма.

„Неофициално ми казаха, че от утре вече не искат от мен карикатура, договорът ми е прекратен. Добре, договорът ми е прекратен, но защо изтриват всичко? Нещо срамно ли има, какво?“, каза Николов.

Карикатуристът твърди, че ситуацията му напомня една история с Швейк от началото на Първата световна война: Швейк си говори с барабите в кръчмата, те го питат дали император Франц-Йозеф знае, че е започнала войната, а Швейк отвръща: „Ами! Тях ги е срам да му кажат“.

„И при мен е същото – срам ги е да ми кажат – споделя Николов. – Изглежда свинските опашки влияят много лошо на диктаторите, както и вие сте се досетили. Дано да не са верни тези мои подозрения.“

Николов илюстрира своето положение с още един пример:

„Как да го кажем, като Петко Каравелов ли – когато излязъл целият пребит от Черната джамия и навън журналистите го питат: „Много ли ви биха?“, той отвърнал: „Българската полиция не бие“.“

Художникът разкри, че днес е получил подкрепата на много приятели и познати, но не му се обадил нито един карикатурист.

„Съдбата на артистите е много различна – коментира Николов. – Да вземем за пример Веско Маринов – той е в прекрасни отношения с полицията: тя го пази, той я пази… А карикатуристите нито полицията, нито премиер, нито Меркел, нито Путин, нито свободата на словото ги пази…“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg