Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чавдар Николов: Незабавни данъчни облекчения за инвеститорите в културата

Анкета на „Площад Славейков“ за най-спешното, което трябва да свърши новия тпарламент в областта на културата

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Чавдар Николов: Незабавни данъчни облекчения за инвеститорите в културата

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С надеждата, че новият парламент ще обърне сериозно внимание на наболелите културни проблеми и ще превърне културата в приоритет на държавната политика, решихме да направим анкета сред хора, изградили име в областта на културата, пряко ангажирани със създаване на културен продукт, както и сред депутати с културен профил, които ще имат ангажимента да изграждат, поддържат и развиват политиките в тази област. На всички тях зададохме по 10 въпроса.

Чавдар Николов е от „невъзпитаните карикатуристи“ на „Прас-прес“. Занимава се с политическа карикатура от началото на прехода насам и много от героите на деня през годините са ставали обект на сатиричните му рисунки в пресата – в несъществуващите днес вестници „Новинар“ и „Преса“, в Нова телевизия (където заради една карикатура с премиера Бойко Борисов не само прекратиха договора му, но и изтриха всичките му карикатури в сайтовете в медийната група), в Шоуто на Слави, в сайта „Терминално“.

– Защо културата трябва да бъде приоритет на държавната политика?

– Защото е идентичност и възможност за сравнение с другите народи и култури. Защото ограничаването на културната ни идентичност до народни носии, песни и тракийското наследство обричат създаването на съвременни културни постижения.

– Кое е неотложното, което трябва да се свърши в културата?

– Незабавни данъчни облекчения за вложените средства в културни събития и артефакти. Намаляване на ДДС, освен в книгоиздаването, така и при издаването на печатна преса, интернет информационни, културни и аналитични сайтове, както и при сделки с произведения на изкуството.

– Кой е най-подцененият от държавата сектор в културата?

– Изобразителните изкуства, за сметка на театъра и киното.

– Кое трябва да преобладава във финансирането – пазарният принцип или държавната субсидия?

– Пазарният принцип няма нужда от държавно финансиране. Държавната субсидия да има превес, но с определен разумен таван.

– От чий чужд опит трябва да черпим примери?

– Не съм запознат в детайли, но струва ми се Франция може да ни служи за пример. Особено в областта на свободата на словото и независимата преса. Френската държава взе решение преди година да изгради национален музей на рисунките от пресата, което е своеобразна грижа и оценка на свободата на словото там. Ние тук повече от двайсет години не можем да получим завещаната на българските карикатуристи къща на Александър Божинов.

– Трябва ли „пенсионерите“ в културата да получават специално отношение от държавата?

– Да. Най-пресният лош пример беше неглижирането от Министерство на културата, при последното правителство на ГЕРБ, на рано отишлия си актьор Филип Трифонов и паническото „вземане на мерки“ за пенсията на скулптора Георги Чапкънов.

– Как трябва да бъдат подпомагани младите в културата?

– Всички изброени по-горе мерки важат еднакво за млади и стари.

– Каква трябва да бъде държавната политика за износ на българско изкуство и култура?

– Например заплащане на такси за участие на културни форуми. Ангажиране на посолствата ни по света в организиране на културни прояви за съвременно българско изкуство.

– Медиите трябва ли да бъдат ангажимент на Министерството на културата?

– Основно и задължително. Няма значими постижения в културната област без свобода на изразяване. Независимостта на медиите е част от кутурната идентичност на Европа.

– Кой е най-подходящ за министър на културата?

– Този министър на културата, от чиято култура не ни е страх.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС